I veckan kom Moderaterna med ett förslag för att minska antalet som söker asyl i Sverige. Moderaterna vill att det ska gå att neka asylsökande som kommer från andra EU-länder att komma in i Sverige och att de ska avvisas till det EU-land där de kommit ifrån eller som de gjort en asylansökan i.
En av invändningarna har varit att förslaget bryter mot de internationella regelverk som Sverige förbundigt sig till men Morten Kjaerum, chef för Raoul Wallenberg institutet, menar att Sverige inte skulle bryta mot FN:s flyktingkonvention om flyktingar skulle tillbakavisas till länder som Danmark.
– Nej det gör Sverige inte. Flyktingkonventionen handlar om riktiga människor och om att inte skicka tillbaka människor till länder där krig och konflikt pågår. Gör man inte det så strider man inte mot flyktingkonventionen, säger Morten Kjaerum.
Inga förbud finns
Morten Kjaerum menar att om asylsökande inte riskerar sina liv i det landet de kommit från innan Sverige så finns inga förbud för att de hänvisas tillbaka dit.
– Det är det första trygga landet som är ansvarigt för asyl, det är Danmark, Tyskland eller andra trygga länder. Skulle flyktingarna däremot komma med flyg från Turkiet så kan det bli problematiskt eftersom Turkiet inte räknas som ett säkert land av FN:s flyktingkommissariat.
I den svenska debatten har flera jurister och experter på Migrationsrätt talat om asylrätten och att om någon söker asyl så har Sverige en ovillkorlig skyldighet att pröva den ansökan.
– Det finns en skyldighet att pröva varje person för att utreda om det finns ett annat land där den här personen kan få skydd. Det är två faser: första fasen kan vara att Sverige tittar på om det går att skicka tillbaka till ett annat land. Går inte det så måste Sverige pröva asylansökningen.
Finns det ett utrymme för tolkning?
– Det går inte bara att stänga gränserna och skicka tillbaka alla flyktingar. Som exempel kan man ta om en person kommer som har ett barn i Sverige så går det inte att bara skicka tillbaka den. Därför måste det till en individuell prövning i varje fall. Det är helt etablerat i asylrätten och det är så regleringen sett ut.
Andra länder är möjliga
Enligt Dublinförordningen har många hävdat att det bara går att skicka tillbaka en person som registrerat sig i ett annat EU-land och att om personen inte registrerats så ska en asylprövning ske i Sverige.
– Det är klart att det finns ett registreringssystem där man se om en person sökt asyl i ett annat land. Men det omöjliggör inte att om svenska myndigheter kan se att personen varit i ett annat land att skicka dem dit. Det är klart att det kan bli en diskussion mellan länderna kring det men det finns inget krav på registrering för att kunna skicka tillbaka.
Men om en asylsökande inte är registrerad i Danmark hur ska man då kunna bevisa att personen varit där?
– Det är klart att om en person kommer med ett tåg från Danmark och har stoppat på den första stationen i Sverige så är det klart att personen varit i Danmark. Det är bevis nog för att det landet kan bli ansvarigt.
Reportage i Agenda söndag 15/11 kl 21.15 i SVT2.