Fem procent av alla våldtäktsanmälningar under ett år rör män eller pojkar. Men mörkertalet när det gäller sexuellt våld är större för män än för kvinnor – både när det gäller att vända sig till polisen och till vården.
Har samma behov som kvinnor
Enligt Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet utsätts runt fem procent av alla män i Sverige för sexuella övergrepp någon gång under sina liv. Och behoven för de som utsatts är samma som för kvinnor i samma situation, säger Karl Norwald, kurator och sexolog på Södersjukhuset.
– Många tänker att det är stora skillnader, men under de år som jag talat med både våldtagna män och kvinnor ser jag att skillnaderna är väldigt små. Man reagerar på väldigt lika sätt.
Våldtäkt är svårt att prata om för alla som har drabbats oavsett kön, men normer och fördomar kan göra det ett steg svårare för män.
– Det finns två delar i mina samtal med våldtagna män som särskiljer sig något i jämförelse med kvinnor: männen ifrågasätter oftare sin könsidentitet och sin sexualitet efter en våldtäkt, säger Karl Norwald.
”Trodde inte män kunde bli våldtagna”
Linus Fremin har blivit utsatt för sexuellt våld och har själv pratat öppet om det, både på sin blogg och i media.
– Jag visste att det var ett övergrepp, för det kände jag. Jag blödde och mådde jättedåligt av det. Men våldtäkt var ett ord som jag inte förknippade med manliga offer.
– Min uppfattning utifrån det jag läst och sett på tv var att det bara är kvinnor som kan bli våldtagna. Jag trodde inte att män kunde bli våldtagna, att det inte var fysiskt möjligt eftersom det finns den här bilden av att män är stora och starka, att vi kan skydda oss själva så att det inte kan gå så här långt. Men det stämmer inte med verkligheten, berättar Linus Fremin.
Ny mottagning öppnar
På Södersjukhuset i Stockholm ska akutmottagningen för våldtagna som första i landet nu även ta emot män och pojkar från den 15 oktober 2015.
– Det är jätteviktigt att de öppnar den här akutmottagningen. Det signalerar att vi män som blivit våldtagna existerar och att vården har kunskapen och kompetensen att ta hand om manliga våldtäktsoffer, säger Linus Fremin, och fortsätter:
– Men det här är bara i Stockholm – det finns ju våldtagna män överallt i Sverige. Därför måste det till en kunskapshöjning inom vården. Det ska inte spela någon roll var du bor, du ska kunna få lika bra vård och mottagande ändå.