Statsepidemiolog Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten. Foto: Lena Katarina Johansson

”Förstår oron, men riskerna är mycket små”

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna på spädbarn med förkrympta huvuden har gett världen en ny farsot att känna oro för: Zikaviruset, som just nu sprider sig snabbt i Västindien, Central- och Sydamerika. Men enligt epidemiologer är riskerna med sjukdomen i själva verket små.

– Fyra av fem personer som smittas av zikavirus får inga symptom alls. Av dem som märker av sjukdomen, ofta i form av lindrig feber och ledvärk, är det mycket få som behöver söka vård, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten.

Omöjligt i Europa

Att ett fall av zikasmitta nu konstaterats i Sverige har enligt Folkhälsomyndigheten ingen betydelse. Smittan sker enbart via myggstick (enstaka fall av blod- eller sexuellt överförd smitta kan ha inträffat), och de myggarter som kan föra viruset vidare existerar inte i Europa. Smittan kan med andra ord inte spridas här.

Zikavirus

Det enda som ger anledning till oro är rapporterna om kopplingar mellan infektion och fosterskador, ett samband som inte är helt klarlagt. Ändå avråder inte Folkhälsomyndigheten gravida från att resa till drabbade områden.

– Gravida bör alltid vara extra försiktiga. I grunden handlar det om att vara informerad innan man beslutar sig för att resa till tropikerna, där zika bara är en av många smittsamma sjukdomar. Men varken WHO eller UD avråder från att resa, säger Anders Wallensten.

Spridningen klingar av

Den hastiga spridningen av zika-virus som pågår just nu kommer dessutom att klinga av eftersom den som en gång fått smittan blir immun. Myggorna i sig är inte bärare av viruset utan måste först sticka en smittad person och sedan flyga vidare för att tämligen omgående sticka en annan, osmittad.

– I Asien och Afrika där viruset funnits länge är smittspridningen mycket liten eftersom de flesta människor är immuna. Så kommer det att bli i Sydamerika också. När antalet smittade människor är mindre blir det också färre myggor som bär på viruset, säger Anders Wallensten.

Förstår oron

Hur ser du på oron som zika-smittan orsakar?

– För gravida kan jag förstå den, det är läskigt att se fosterskadorna i Brasilien och man gör ju allt för att skydda sitt ofödda barn. Samtidigt är det en försvinnande liten del av alla gravidideter som slutar så olyckligt. Andra tropiska sjukdomar, som till exempel malaria, är betydligt mer problematiska. Om den gravida modern får svåra sjukdomssymptom drabbas ju även fostret, säger Anders Wallensten.

I dag har Folkhälsomyndigheten uppdaterat sin information om zikaviruset och dess eventuella risker för turister.

Folkhälsomyndighetens zika-information

  • Infektionen som orsakas av viruset är oftast mild och helt ofarlig.
  • De flesta som smittas får inga symptom alls.
  • Kan endast spridas av myggarter som inte finns i Sverige och viruset kan alltså inte spridas här.
  • Det finns misstankar om att  zikasmitta hos gravida kvinnor kan orsaka fosterskador, men sambandet är inte fastställt.
  • Kvinnor som är eller planerar att bli gravida bör konsultera vården innan de reser till länder med stark smittspridning.
  • Resenärer bör skydda sig med myggmedel och täckande kläder, andra försiktighetsåtgärder behövs inte.
  • Smittspridningen kommer att klinga av i takt med att befolkningen i de drabbade områdena blir immun.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet