Foto: TT

Försvarsministern fick lägenhet av stiftelse

Uppdaterad
Publicerad

Militärhögskolans bostadsstiftelse gick emot sina stadgar och gav försvarsminister Peter Hultqvist ett hyreskontrakt i en av stiftelsens fastigheter på Östermalm, skriver Svenska Dagbladet.

Försvarsminister Peter Hultqvists (S) hyresvärd i Stockholm är stiftelsen MHS-Bostäder. Stiftelsen ska bara tillhandahålla bostäder till Försvarsmaktens personal och till studerande vid Försvarshögskolan.

Peter Hultqvist har det politiska ansvaret för Sveriges försvar, men är inte anställd inom Försvarsmakten. Trots det kunde han få en övernattningslägenhet i en av stiftelsens fastigheter efter att han blivit försvarsminister, skriver Svenska Dagbladet.

”Lämnar aldrig ut namn”

Claes Tornberg, stiftelsens ordförande, vill inte bekräfta att försvarsministern är hyresgäst.

– Vi har en mycket hård policy att vi över huvud taget aldrig lämnar ut namn på någon som bor i våra lägenheter, säger han till tidningen.

Men uppgiften bekräftas av en ansökan om att avstå från besittningsrätten som skickats till hyresnämnden i Stockholm. Ansökan är undertecknad av Peter Hultqvist och chefen för bostadsförmedlingen vid MHS-Bostäders kansli.

”Kommenterar inte av säkerhetsskäl”

SVT Nyheter har sökt försvarsminister Peter Hultqvist.

– Av säkerhetsskäl kommenterar vi inte var försvarsministern bor, säger hans pressekreterare Marinette Nyh Radebo.

Det här är inte första gången som Peter Hultqvist fått kritik för var han bor. Riksrevisionsens granskning visade att han bodde kvar i riksdagens lägenhet flera månader efter att han blev minister. Enligt lag ska en person som inte längre sitter i riksdagen lämna lägenheten senast en vecka efter avgångstillfället.

– Det är inte lätt att hitta ny bostad i Stockholm. Jag var ute på tre månader och anser att jag inte kunnat göra det snabbare, sa Peter Hultqvist till Dalarnas tidningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.