– Vi vill avveckla det militära avtalet och sedan vill vi fortsätta arbeta med de civila avtal vi har med Saudiarabien. Det har vi kommit fram till efter mycket noggrant beredningsarbete, säger Peter Hultqvist till SVT Nyheter.
”Samarbetet pågår i praktiken inte”
Aneldning till att Sverige inte kommer att förlänga sitt militära samarbetsavtal med Saudiarabien är enligt Sveriges försvarsmnister att det helt enkelt inte finns något större samarbete.
– Det militära samarbetet pågår i praktiken inte. Våra myndigheter har inga projekt ihop med myndigheter i Saudiarabien. Det vi har är en öppen inbjudan att delta i medicinsk utbildning och genusutbildning, men där har man från den saudiska sidan inte visat något intresse. Så i dag pågår ingen verksamhet.
Inget svar från Saudiarabien
Det finns än så länge inga besked om hur Saudiarabien har reagerat på beslutet.
– Det återstår att se vad som nu sker. Man har meddelat ambassadören den svenska ståndpunkten, säger Peter Hultqvist till SVT Nyheter.
– Det finns en möjlighet att förändra och säga upp avtal, och det är det vi nu gör. Båda parter har från börjat varit överens om att den möjligheten finns. Regeringens ståndpunkt är att vi är beredda att utveckla det civila, att jobba med handelsfrågor, men avveckla det militära som inte är någon verksamhet i praktiken.
Statsminister Löfven har sagt att detta avtal bör omförhandlas. Miljöpartiet har drivit linjen att det ska sägas upp helt. Är det Miljöpartiet som har vunnit i förhandlingarna?
– Nej, jag tycker inte att man kan se det så. Det finns flera partier i riksdagen som representerar den gamla regeringen som kunde redan på den tiden ha sagt upp avtalet 2010, som nu vill säga upp det. Samtidigt ser vi en allmän debatt där många trycker på i den här frågan, och jag kan bara konstatera att det inte pågår någon verksamhet, och därför är det rätt så naturligt att ifrågasätta den delen och säga att vi avvecklar det här avtalet men vi vill gå vidare med det civila. Jag ser inte att det i det här sammanhanget finns någon djup grundläggande oenighet.
Påverkar inte exporten
Det är däremot oklart hur avtalet påverkar Sveriges vapenexport till Saudiarabien.
– När det gäller exporten regleras den i en annan lagstiftning. MOU:t* är inte kopplat till export, säger Hultqvist.
*MOU
MOU är en förkortning för engelskans ”Memorandum of understanding”.
Det innebär att två eller fler parter, i det här fallet Sverige och Saudiarabien, ingår ett avtal som inte är juridiskt bindande, men där båda parterna ändå är beredda att ta på sig eventuella konsekvenser av att bryta avtalet.
Ett sådant avtal betraktas ibland som ett mycket mer formellt ”gentlemen's agreement”.