Polisens tekniker på plats efter skottlossning i Malmö under november 2016. Foto: TT

Kraftig ökning av dödliga gängskjutningar

Uppdaterad
Publicerad

I fjol dödades 110 människor i Sverige, enligt en preliminär sammanställning. Gängskjutningar med dödlig utgång har ökat kraftigt de senaste två åren.

Både i fjol och året före har runt 110 personer per år fallit offer för dödligt våld, jämfört med ett snitt på drygt 80 fall per år de fem åren dessförinnan.

Det är kriminolog Mikael Rying vid polisens Nationella operativa avdelning, NOA, som har gjort sammanställningen. Och han ser en tydlig anledning till ökningen:

– I stor utsträckning beror det på de så kallade gängskjutningarna med dödlig utgång som har ökat kraftigt de senaste två åren, säger Mikael Rying till SR Ekot.

Omkring 30 gängskjutningar varje år

I början på 1990-talet dödades i snitt omkring fyra människor varje år av ”gängskjutningar”. Förra och förrförra året låg antalet sådana mord på omkring 30. Och Mikael Rying menar att ökningen av dödsskjutningar i kriminella miljöer är oväntad.

– Det är klart att den här kraftiga ökningen de senaste två åren är överraskande, och det är oroväckande. Det verkar som ribban för att skjuta ihjäl folk i de här sammanhangen har sänkts betydligt, säger han till SR Ekot.

Flest skjutningar i storstäderna

Det dödliga våldet mellan kriminella grupperingar sker framför allt i storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg. Den senaste tiden har Malmö varit överrepresenterat i statistiken, vilket inneburit en stor belastning för polisen där.

Ofta är polisen beroende av vittnen som inte vill eller vågar berätta vad de sett. Detta i kombination med att skjutningarna ofta sker utomhus och kopplingen mellan offer och förövare ofta är lösare än i andra fall av dödligt våld, gör fallen svåra att klara upp, skriver SR Ekot.

Få brott klaras upp

Samtidigt som dödsskjutningarna blivit vanligare, så klaras färre brott upp. I början av 1990-talet klarades 80 procent av fallen upp. De senaste åren endast omkring en tredjedel, enligt Mikael Rying vid NOA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.