Erik Ullenhag, Folkpartiets ekonomiskpolitisk talesperson.

FP: Ersätt kommuner som tar emot flest asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet kritiserar regeringen för att den nästa år ska ta bort den extra ersättning till kommuner som tar emot många nyanlända. Partiet vill istället höja bonusen rejält till de 30 kommuner som tar emot flest nyanlända.

Förra året införde alliansregeringen en prestationsbaserad ersättning till de kommuner som i förhållande till sin folkmängd tar emot många nyanlända. Den bonusen tar regeringen bort nästa år för att istället ge mer pengar till alla kommuner för att de tar emot nyanlända.

– Jag tycker att det är djupt problematiskt att regeringen inte ser att det faktiskt kräver större ansträngning för de kommuner som tar allra störst ansvar. Jag tycker de borde förstå det sambandet, säger Erik Ullenhag, Folkpartiets ekonomiskpolitisk talesperson.

”Blundar för kommuner som tar ansvar”

Folkpartiet vill i sin kommande skuggbudget höja bonusen till 30.000 kronor per nyanländ för de 30 kommuner som tar emot flest. Man vill även höja den generella ersättningen för alla nyanlända, men inte lika mycket som regeringen. Skillnaden är 10.000 kronor per person.

– Alla kommuner får även med vårt förslag en höjd ersättning men i grunden handlar det om att regeringen blundar för det faktum att vissa kommuner tar ett betydligt större ansvar och behöver också ersättas för det, säger Erik Ullenhag.

Folkpartiet har ställt sig bakom regeringens kommande lag som ska tvinga alla kommuner att ta emot nyanlända. Kravet på en kommunbonus påverkar inte det stödet.

– Man ska inte villkora ett sådant stöd i en situation där vi har ett ansträngt flyktingmottagande, säger Erik Ullenhag.

S: Viktigt göra det enkelt

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är inte beredd att backa från regeringens modell.

– Jag har lyssnat på kommunerna och de tycker att en del av de ersättningar som finns har varit byråkratiska och svåra att förutsäga. Jag tror att det är viktigt för kommunernas planering med en enkel ersättning som gör att man vågar ta på sig ansvar och kanske bygga en ny skola eller göra andra investeringar, säger hon.

Ersättning till kommunerna

Nästa år höjs den generella ersättningen till kommunerna för varje nyanländ de tar emot från 83.100 kronor till 125.000 kronor. Totalt kostar den satsningen 1,1 miljarder. Samtidigt tar man bort den prestationsbaserade ersättningen som är mellan 5000 och 15.000 kronor per person. 

Folkpartiet vill höja den prestationsbaserade ersättningen till 30.000 kronor per person men det ska bara gälla de 30 kommuner som tar emot flest nyanlända i förhållande till sin folkmängd, inte 145 kommuner som i dag.

Folkpartiet vill liksom regeringen höja den generella ersättningen men lägger sig på 115.000 kronor per nyanländ. Förslagen är en del i partiets skuggbudget som läggs fram nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.