– Vi måste nu förstärka det svenska försvaret och vi ser framför oss att det under de här fem åren som försvarsbeslutet omfattar så behöver vi lägga på ungefär 18 miljarder utöver dagens nivå, säger Folkpartiledare Jan Björklund till SVT Nyheter.
Björklund menar att de drygt sex miljarder som regeringen föreslagit inte räcker utan leder till nedskärningar. Och inte heller de tio miljarder som Moderaterna har föreslagit kommer att räcka, menar folkpartiledare Björklund.
Vad säger du om att Alliansen inte kunnat enas om ett gemensamt bud?
– Jag beklagar att vi inte kunnat enas. Från Folkpartiets sida så är vi inte beredda att göra neddragningar i den svenska försvarsförmågan utan vi vill genomföra den förstärkning som försvarsberedningen varit överens om, och då krävs det anslagsökningar i den storleksordningen som vi nu föreslår.
Vill placera bataljonsstridgrupp på Gotland
Folkpartiet vill höja försvarsanslaget med en miljard i år, två miljarder 2016, tre miljarder 2017 och fyra miljarder för varje år under 2018-2020.
Dessutom vill partiet placera en bataljonsstridsgrupp på Gotland, ta ut soldater till grundutbildning genom värnplikt och tillsätta en Nato-utredning med målet att söka medlemskap i Nato under försvarsbeslutsperioden.
Hur ser du då på möjligheten att komma överens inför ett nytt försvarsbeslut?
– Det gäller att Socialdemokraterna nu inte lovat Miljöpartiet att utgifterna nu ska hållas nere, utan att regeringen nu är öppen för att nå en bred enighet och förstärka den svenska försvarsförmågan och inte rusta ner ytterligare.
Så de sex miljarder som regeringen föreslagit?
– Det är en otänkbar nivå. Det skulle i praktiken innebära stora neddragningar av den svenska försvarsförmågan, säger Jan Björklund.
Nato-utredning avgörande för överenskommelse
Folkpartiledaren poängterar också att det är helt avgörande att regeringen och Alliansen kan enas om att tillsätta en Nato-utredning för att nå en överenskommelse om ett nytt försvarsbeslut.
I dag fortsätter förhandlingarna mellan regeringen och de fyra allianspartierna. Den 24 april räknar regeringen med att försvarspropositionen ska vara klar och överlämnas till riksdagen.