Jonas Sjöstedt i Almedalen. Foto: Tomas Hallstan/SVT

Frågor och svar med Jonas Sjöstedt

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska dygnet runt-öppna vårdcentraler bemannas och vad gör Vänsterpartiet för pensionärerna? Söndagen var Vänsterpartiets dag i Almedalen och Jonas Sjöstedt chattade med läsarna. Här är några av frågorna ni skickade in.

Vilka är vänsterpartiets lösningar för de grupper som står längst bort från arbetsmarknaden?

– Många av de som har svårast att få jobb saknar en bra utbildning. Andra saknar goda kunskaper i svenska. Alla ska lära sig svenska direkt när man kommer hit. Vi måste satsa mer på yrkesutbildningar i bristyrken. Goda villkor för små företag och en utbyggd välfärd ger också fler jobb.

Almedalen 2017

Vad gör du åt den högre skatten för pensionärerna?

-  Vi har varit med och tagit beslut om att sänka den i två steg. Vi börjar med dem som har lägst pension. Målet är lika skatt för alla vid pension eller arbete.

LÄS MER: Det här står på spel under årets Almedalen

Jag tycker om Vänsterpartiet, men håller inte med på flyktingfrågan. Det är mänskligt att hjälpa dem på plats/flyktingläger och mycket onödigt att ta hit dem. Dessutom måste Europa sätta press på USA att hjälpa dem. Kan V fundera på att backa på den här frågan?

– Det finns ingen motsats mellan att hjälpa folk på plats där de flesta finns och att behandla flyktingar som kommit hit på ett rimligt vis. Vi ska inte vara ett land som splittrar familjer.

LÄS MER: Sjöstedt: Skolvalet bara ett symptom på att skolan inte fungerar

Hur går det ihop att du är vänsterpartist och samtidigt gift med en av Sveriges rikaste kvinnor? Det rimmar dåligt med allt du säger dig stå för.

– Det var ny information. Var gömmer hon pengarna?

Hur vill du och Vänsterpartiet förbättra bostadssituationen i landet, särskilt för ungdomar som har problem med att flytta ut?

– Vi vill ge stöd för att bygga hyresrätter med rimliga hyror. Vi vill också reglera de hutlösa andrahandshyror som en del tar ut.

LÄS MER: En majoritet vill ha kvar det fria skolvalet

Hur hade du tänkt att ha jourcentralerna öppna dygnet runt när det inte ens finns tillräckligt med personal och resurser för att ha en patientsäker vård på akuten?

– Det kan bara lösas genom att ge anställda bra villkor så att de vill och orkar stanna. På akuten vid Huddinge sjukhus sänkte man arbetstiden. Då ville fler jobba där och sjuktalen sjönk.

Hur tänker du kring privata vårdgivare? Om du får bestämma ska de ju bort. Vem ska då ta hand om tusentals patienter?

– Privata vårdgivare får gärna vara kvar. Men de ska investera sina överskott för att få en bättre vård för den som behöver den.

LÄS MER: Vänsterpartiet vill ha dygnet runt-öppna vårdcentraler

Varför inte ändra till 35 timmars arbetsvecka generellt?

– Vårt mål är att korta arbetstiden, 35 timmar i veckan är ett mål. Det måste ske stegvis och kräver att fler utbildas i bristyrken.

Jag förstår inte riktigt varför ni är emot rut och rot, hjälper inte det människor som inte har något jobb att komma in på arbetsmarknaden?

– Rut och rot fördelar till dem med högst inkomster. Om fler anställdes i välfärden skulle nyttan vara större för alla.

LÄS MER: Tre frågor och svar om Vänsterpartiet

Kan ni se till så att läkarna håller sig kvar till ett och samma sjukhus eller vårdmottagning?

– Goda arbetsvillkor är en nyckel. Liksom samordnade åtgärder mot det stora användandet av hyrläkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet