Foto: TT

Fria fötter förrädiskt för fotsvaga

Publicerad

I sommarvärmen kan svenska fötter slippa ur sina fängelser och möta gräs och asfalt. Att gå barfota är en romantisk frihetssymbol – men nakna sulor är minsann inte bra för alla.

Att ta av sig skorna betyder för många sommarlov och semester: hettande stenar vid stranden, hugg från grusgången och sval dagg i juninatten. Och visst är det väl nyttigt och naturligt?

– Kroppen är ju byggd för det. Sätter du på dig skor inskränker du fotens rörlighet, säger Bengt Bengtsson, aktiv i idrotten gång där man tränar mycket barfota.

Ovana muskler

Men fotspecialister manar till försiktighet.

– För vissa går det hur bra som helst, för andra kan det bli katastrof. Om ovana muskelgrupper belastas för hårt kan du få problem i höft, lår eller fot, säger naprapat Joakim Kastebring.

Podiatern Michael Weber instämmer.

– Om du tittar på internet säger alla att det är naturligt och bra men det är inte vetenskapligt bevisat.

Koppling till fattigdom

Kanske är betydelsen av nakna fötter mer kulturell än fysiologisk. Med ”Barfotavisan” 1971 tycker sig musikern Mats Paulson ha rört vid något uråldrigt i den svenska folksjälen.

– Behovet av frihet tror jag ligger bakom. Att återgå till det vilda och okända, oskyddad, säger han.

– Upprinnelsen till sången var min mammas minnen av hur 14 syskon i ett litet torp inte hade skor till alla. Först när våren kom fick alla vara ute samtidigt.

Fakta: Barfota, strumpläst eller skor

  • I särskilda barfotaparker finns gångar där olika underlag och vattendrag stimulerar fötterna.
  • Historiskt har slavar och fångar berövats skodon och det sker än i dag i flera länder.
  • I flera trosåskådningar symboliserar bara fötter vördnad och gudsfruktighet, till exempel hos pilgrimer och på heliga platser.
  • Barfotagång engagerar ofta höfter och knän mer, och belastar trampdynan snarare än hälen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.