Förskolebidraget är ett bra sätt att få ner barngrupperna menar Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister. Foto: TT

Fridolin: ”Ansökningstiden var relativt kort”

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner sökte inte det statliga bidraget som infördes för att minska barngrupperna. Men utbildningsminister Gustav Fridolin menar att bidraget är ett bra verktyg för att få bukt med allt större barngrupper, men att orsaken kan vara att bidraget är nytt och att ansökningstiden var kort.

Trots regeringens förskolebidrag är det många kommuner med stora barngrupper som inte ansökt om det. Av 830 miljoner blev 290 miljoner över.

– Små grupper är viktigt för att hålla ner stressen. Det blir mycket ljud och stress och det blir svårare med relationen till en pedagog när det är större barngrupper, säger Malin Broberg, legitimerad psykolog.

Totalt så var det 58 kommuner som inte sökte det statliga bidraget. En förklaring bakom det kan ha varit att bidraget är nytt och att ansökningstiden var relativt kort, det menar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

– 75 procent går på förskolor som tagit del av pengarna. Men vi måste se till att få ner de stora barngrupperna. Och blir barngrupperna för stora så riskerar vi att tappa den pedagogiska verksamheten, säger Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister i Aktuellt.

I morgon ska forskare på Skolverket presentera ett riktmärke för barngrupperna. Riktmärket har testats tidigare men togs sen bort.

– Riktmärke har effekt. Har vi dessutom ett bidrag så kan vi få ner barngrupperna.

Varför lagstiftar ni inte?

– Lagstiftning tar tid. Därför inför vi ett riktmärke. Jag tror det går snabbare och har större effekt för barnen, säger Gustav Fridolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.