Gustav Fridolin Foto: SVT

Fridolin: Låt lärarna vara lärare

Uppdaterad
Publicerad

Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet, kräver fler specialisttjänster till skolan för att lärarna ska få tid att vara lärare.

Det fria skolvalet ska inte bygga på att det finns bra och dåliga skolor. Det krävs i stället satsningar på  lärarna, anser MP-språkröret Gustav Fridolin.

– Varje elev måste få tid med sin lärare och möjlighet att uppnå kunskapsmålen. Det ska gälla alla skolor, sade han i en intervju med SVT:s Mats Knutson i dagens upplaga av Politik i fokus.

– Det får inte vara så att någon som råkar välja fel stängs ute från möjligheter.

MP-språkröret är dock inte beredd att begränsa det fria skolvalet, till exempel genom att ge kommunpolitikerna vetorätt när nya skolor vill etablera sig.

Tusen specialpedagoger och speciallärare har försvunnit

Enligt Gustav Fridolin visar flera undersökningar, bland annat från Skolverket, att nedskärningar i skolan lett till att lärarna fått mindre tid med eleverna.

– Vi ser hur viktiga kompetenser försvunnit ur skolan på område efter område, sade han.

Enligt en granskning som Miljöpartiet gjort har bland annat nästan 1.000 speciallärare och specialpedagoger försvunnit sedan 2006.

– Lärarna får vara allt annat än lärare. De måste täcka upp för så många andras arbete, sade Gustav Fridolin.

Minskningen av specialtjänsterna beror inte bara på att det blivit färre elever i skolan.

– Siffrorna har jämkats med hur många elever vi faktiskt har. Trots det får vi färre specialpedagoger, färre yrkesvägledare, färre vaktmästare i svensk skola, sade Gustav Fridolin.

Kräver plan för återanställning

Därför kräver Gustav Fridolin och Miljöpartiet att regeringen tillsammans med Sveriges kommuner och landsting (SKL) upprättar en plan för att återanställa specialisterna i skolan.

Enligt Gustav Fridolin kan en sådan plan för återanställning sättas i verket mycket snart  – bara viljan finns.

I dag kom en rapport från regeringens särskilde utredare Per Thulllberg som visade att det kommer att dröja in på nästa årtionde innan förändringarna i skolan får effekt.

Enligt MP-språkröret behöver vi inte vänta så länge om man börjar återanställa specialister.

– Ge lärarna tid att vara lärare. Vi måste återanställa specialisterna och få bort mycket av det pappersarbete som lagts på lärarna, sade Gustav Fridolin.

Se hela intervjun här!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.