Enligt prognosen kommer de grupper som står allra längst borta från arbetsmarknaden att bli en allt större andel av de arbetslösa. År 2018 beräknas 80 procent komma från de grupperna står det i prognosen, som lämnats över till regeringen.
Massarbetslösheten har bitit sig fast i Sverige och den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen visar nu på att arbetslösheten ligger runt 8 procent i februari. Men bakom siffrorna döljer sig en kraftig förändring. De som framförallt fått jobb de senaste åren är de grupper som står närmast arbetsmarknaden. De mest utsatta grupperna har haft mycket svårare att få ett jobb och det märker Fanny Davidsson av.
– Jag trodde att jag skulle ha jobb inom två veckor så naiv var jag. För jag har inte haft problem att få jobb tidigare. Jag har gått på intervju och sedan har jag fått jobb på plats, säger hon.
Har sökt över 500 jobb
Men det var för fem år sedan. Sedan dess har Fanny studerat på universitetet och när hon tröttnade och började söka jobb för två år sedan var situationen helt annorlunda. Hon har sökt över femhundra jobb men inte fått ett enda. Hon tror själv att det beror på att hon ser dåligt.
Hon tillhör därmed en av de grupper som arbetsförmedlingen anser står längst borta från arbetsmarknaden. Dit hör de som har en funktionsnedsättning, är över 55 år, har låg utbildning eller inte är födda i Europa. För tio år sedan var dessa grupper ungefär hälften av de arbetslösa. I år utgör de ungefär 65 procent men år 2018 väntas fyra av fem komma från de grupperna. De utgör då 80 procent av de arbetslösa enligt en ny prognos från arbetsförmedlingen.
”Vi ska jobba mer med arbetsgivarna”
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg är bekymrad.
– Det här visar att arbetsmarknaden inte fungerar tillräckligt väl, säger han. Vi tror att arbetsgivare ibland måste inse att bland de här grupperna finns det mycket kompetens.
Arbetsförmedlingen kommer också att försöka hjälpa till genom att ta mer kontakt med arbetsgivarna.
– Vi ska jobba mer med arbetsgivarna. Vi tror att i bland måste vi putta på och i stort sett knacka på arbetsgivarens dörr och fråga hur deras rekryteringsbehov ser ut, säger Mikael Sjöberg.
På så sätt hoppas Arbetsförmedlingen att lösa en del av problemen.