Under Oscarsgalan i år tog värden Ellen de Generes kanske den mest kända ”usien” någonsin tillsammans med bland andra Brad Pitt, Kevin Spacey och Jennifer Lawrence. Nu har ordet tagit sig in i Svenska språkrådets nyordslista. Foto: TT

Här är årets nyord

Uppdaterad
Publicerad

Vet du vad mobilzombie, usie och kringis* är? Det är några av de nya ord som svenska språket har begåvats med sedan i fjol.

I dag offentliggör Språkrådet traditionsenligt årets nyord – en lista på 40 språkliga innovationer.

Syftet med nyordslistan är att uppmärksamma språkliga trender och språklig kreativitet.

– Det säger något om samtiden. Många nya ord handlar om tekniska innovationer eller nyhetshändelser, berättar Per-Anders Jarle, ansvarig för nyordslistan på Språkrådet.

Politiska tillskott

Supervalåret och den politiska turbulensen har satt spår även i språket. Blåbrun och rödgrönrosa är nya ord för politiska samarbeten. Andra ord med politisk laddning är till exempel köttnorm (normen att måltider ska innehålla kött) och nerväxt (politiskt mål att få ner den ekonomiska aktiviteten till en ekologiskt och socialt hållbar nivå).

Ett annat tillskott är ordet cis-person, som i korthet kan beskrivas som motsatsen till en transperson.

– Cis-personer är människor som upplever att de har samma kön som omgivningen definierar dem som. Det är intressant hur man kan synliggöra och utmana normer. Poängen är att man inte så ofta tänker på att kön är en social konstruktion. Om man även ger normen ett namn så får man syn på den och måste utmana den.

Hela listan med årets nyord hittar du här!

*mobilzombieperson försjunken i sin mobiltelefon, som därför inte lägger märke till vad som sker runt omkring.

* usiesjälvporträtt med kändis eller annan person.

* kringis = anställningsförmån där anställda får hjälp med det ”runt omkring” som tar tid från jobbet och fritiden, till exempel städhjälp eller barnpassning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.