Foto: SVT

Hotfull man störde SVT:s reporter

Uppdaterad
Publicerad

När SVT:s korrespondent Rolf Fredriksson skulle ge en direktrapport vid Brandenburger Tor i Berlin så fick han plötsligt sällskap av en man som störde direktsändningen. Mannen blev så påträngande att Rolf Fredriksson till sist fick avbryta sin rapport.

Det var i Gomorron Sverige som SVT:s europakorrespondent Rolf Fredriksson skulle ge en direktrapport om bränder och attentat mot asylboenden i Tyskland, liknande de vi sett i Sverige den senaste tiden. Mitt under direktsändningen så ställer sig en man bakom honom och gör flera hotfulla gester mot kameran.

– Jag hade sett mannen en stund tidigare och han ville då, som jag uppfattade det, prata om flyktingar i Berlin. Jag bad honom att vänta till efter att vi sänt klart men han ställde sig bakom mig och gestikulerade och pratade högt.

Avbröt rapporteringen

Den störande mannen var i sig aldrig hotfull mot SVT:s team men störde så pass mycket att direktrapporten fick avbrytas.

– Jag blev aldrig rädd och märkte först inget själv, men när han störde så tydligt så kunde jag inte undgå att kommentera det hela, säger Rolf Fredriksson.

Efter att han sedan fått säga sin mening till SVT:s reporter så nöjde han sig och lommade iväg från kameran och Rolf kunde fortsätta sin direktrapport.

– Det är ganska vanligt numer att folk tittar på och vill prata när vi är ute och sänder direkt, säger Rolf. Men det är inte alltid otrevligt, när vi rapporterade igår kom till exempel en svensk familj fram efteråt och ville ställa lite frågor och det går ju bra.

Inte ovanligt

Under SVT:s rapportering på olika platser i landet är det inte ovanligt att SVT:s olika medarbetare blir störda av olika människor som antingen vill skämta i kameran eller är aggressiva. Men det är något som kan hända med den nya livesändningstekniken.

– Att direktsända så mycket som vi gör är en medveten satsning, för det ger en närvarokänsla som vi inte hade förut. Det finns förstås säkerhetsrisker men det görs en bedömning från fall till fall vilka risker som finns, säger SVT Nyheters ansvarige utgivare Ulf Johansson.

– Självklart gör vi generella säkerhetsbedömningar, en stor demonstration, bråk eller andra allvarliga händelser är kanske något vi bör vara mer försiktiga med när vi sänder. Men att direktsända från en nästintill folktom, allmän plats i ett europeiskt land är kanske inget som känns farligt vid första anblick. Det är mycket upp till den enskilde reportern att bedöma om det är farligt eller inte.

Riskerar att tappa fokus

För Rolf Fredriksson så är händelsen i centrala Berlin inte något som kommer att väcka någon större oro för honom framöver.

– Det är en konsekvens som blir när vi väljer att direktsända från allmänna platser. Det är som sagt inte ovanligt men det är förstås tråkigt att tittarna riskerar att tappa fokus från det man rapporterar om. Det är ett bekymmer men att det händer och kommer fortsätta hända är något både tittarna och vi som journalister får vänja oss vid, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.