Redan 2004 upptäcktes att ekologiska ägg innehöll mer av giftet dioxin än andra ägg, vilket kopplades till fiskmjöl i hönsmaten. Foto: TT

Giftlarm om ekoägg

Uppdaterad
Publicerad

Ekologiska ägg i Sverige visar på högre halter av miljögifter såsom PCB än andra ägg – och nivåerna fortsätter att stiga, konstaterar Livsmedelsverket.

Det var vid en regelbunden provtagning som det upptäcktes att halterna av miljögifterna i ekologiska ägg var tre gånger högre än för konventionella, skriver tidningen Land.

Inga gränsvärden har överskridits.

– Men man når till åtgärdsgränsen och därför har vi uppmanat branschen att titta på vad det kan bero på, säger Helena Storbjörk Windahl, avdelningschef vid Livsmedelsverket, till TT.

Motiverar inte nya kostråd

Hon säger att Livsmedelsverket inte avråder någon från att äta ekologiska ägg.

– Det gör vi inte. Vi kommer inte att ändra våra kostråd till följd av det här.

Fortsätter stiga

Redan 2004 upptäcktes att ekologiska ägg innehöll mer dioxin än andra ägg. Den gången kopplades det till fodret, fiskmjöl från Östersjöfisk, och kraven på fiskmjölet skärptes. Men halterna har fortsatt att stiga, skriver tidningen Land.

”Det är viktigt att branschen nu undersöker vad de högre halterna i ekologiska ägg beror på”, säger Helena Storbjörk Windahl, avdelningschef vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Svårt ersätta fiskmjölet

Branschorganisationen Svenska Ägg säger i ett pressmeddelande att som ett första steg är planen att minska andelen fiskmjöl i hönsfodret.

”För tillfället finns ingen fungerande ersättning till fiskmjölet i ekologiska foderblandningar, därför kan vi i dagsläget inte utesluta fiskmjölet helt”, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare i Svenska Ägg.

Skadliga på lång sikt

Organisationen har även inlett en utredning för att hitta andra möjliga orsaker till ökningen.

Dioxin och PCB är miljögifter som lagras i kroppen under hela livet och är skadligt på lång sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.