• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Förre statsministern Göran Persson (S) Foto: SVT

Göran Persson: EU på väg att bli ett ålderdomshem

Uppdaterad
Publicerad

EU är på väg att bli ett ålderdomshem. Det anser förre statsministern Göran Persson – som varnar för politiska spänningar om Europa blickar bakåt i stället för framåt. Han varnar också för den politik som förs i några av östländerna, framförallt i Ungern.

I SVT:s Agenda går Göran Persson, före detta socialdemokratisk statsminister och numera pr-konsult, till angrepp mot den politik, inte minst flyktingpolitiken, som förs av Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Han menar att Ungern är det land som tydligast strider mot europeiska värden.

– Orbán för en politik som jag tycker är väldigt farlig, säger den förre statsministern.

#delateuropa

Men Göran Persson tror ändå att det finns gränser för hur långt Orbán kan driva sin politik.

– Jag har svårt att se ett Ungern som skulle följa Orbán ut ur EU i någon slags ny relation med Ryssland och Putin. De är de signalerna han har skickat. Jag tycker det känns väldigt konstigt. Jag tror inte det har folkets stöd.

Öst har skött sig bra

Trots den nuvarande politiken, i bland annat Ungern, tycker Göran Persson att de forna östländerna på det stora hela skött sig bra sedan de blev EU-medlemmar 2004. Det gäller särskilt de första sju åren.

– Men nu på slutet har det blivit väldigt besvärligt, säger förre statsministern och nämner de så kallade Visegrad-länderna Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern.

Han tycker att det där har utvecklats en syn på asylrätt och minoriteter som är mycket dålig. Tidgare var det helt annorlunda.

– Då var det progressiva regimer i de här länderna, inte minst i Polen som drev utvecklingen väldigt snabbt åt rätt håll. Vi får nog acceptera att det blir sådana här pendelsvängar i medlemsstaterna, säger Göran Persson.

EU – ett ålderdomshem

Enligt Göran Persson finns det en sak som man sällan talar om inom EU, nämligen den åldrande befolkningen. Bara Sverige, Frankrike, Storbritannien och Irland har en positiv demografisk utveckling.

Han menar att EU är på väg att bli ett ålderdomshem. Det gäller inte minst Visegrad-länderna som har snabbt åldrande befolkningar. Han tillägger att man även i Tyskland, Italien och Spanien ser samma utveckling.

– Det kommer att ge ekonomiska problem och politiska spänningar. Det finns ingenting så farligt som en nation som vänder sig bakåt och tittar på vad som hände för 30, 40, 50 år sedan. Jag är livrädd för ett Europa som vänder sig bakåt, för då är det Andra världskriget som kommer igen.

Göran Persson tycker det är otäckt att höra greker säga att det inte är mer än rätt att tyskarna betalar deras skulder – så mycket skada som de gjorde under Andra världskriget.      

– Då kommer det tillbaka igen, det som EU en gång grundades för att undvika. När man har barn hinner man inte titta tillbaka, då tittar man framåt. De här länderna som är livrädda för immigration, de är åldrande nationer och åldrande nationer stänger ofta omkring sig. Det är nog Europas absolut största inrikespolitiska utmaning.

Förbjud tiggeriet

Samtidigt säger den förre statsministern att han vill förbjuda tiggeriet.

– Jag tycker att vi ska förbjuda tiggeriet, av det enkla skälet att har man en gång accepterat principen att människor ska ned på knä för att klara sin försörjning, då är det bara fråga om vilken som är nästa grupp att tvingas stå på knä.

Att acceptera tiggeriet som ett sätt att försörja sig tycker han är en ”oerhört kortsiktig och farlig politik”.

Men vad ska dessa människor göra?

– Jag har ett mycket enkelt råd: åk hem och ta kampen. Det är människor som uppenbarligen är starka, företagsamma, som vill någonting. De har också ett hem i Europa. De har också någonstans där de har en bostad.

Har de egentligen det? Det är ju erbarmliga förhållanden som många romer lever under.

– Självklart, men inte löser vi det genom att man står och tigger utanför Konsum i Gnesta. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet