Årets prognos pekar på uppemot 53.000 viltolyckor. Foto: TT

Hälften av viltolyckorna sker på fåtal vägar

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 70 personer omkommer eller skadas årligen svårt i viltolyckor i trafiken. Och hälften av alla olyckor, 25.000 av totalt cirka 50.000, inträffar på ett fåtal av de svenska vägarna, enligt en ny kartläggning från Trafikverket som SVT Nyheter tagit del av.

– Jag kom körande, såg något vi kanten av vägen, och en älg kom springande in i min dörrsida. Älgen ramlande omkull, jag fick stopp på bilen och sedan reste sig älgen upp och sprang in i skogen, säger Lotta Johansson-Ekvall, som var med om en älgolycka i Stockholmsområdet.

I dag finns det 780 mil viltstängsel utmed de svenska, statliga vägarna. Men på många håll – även i viltrika områden – saknas stängsel.

Stängsel säkraste åtgärden

– Viltstängsel är den säkraste åtgärden för att förhindra viltolyckor. Nu vet vi att en stor del av olyckorna sker på en liten del av vägnätet, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig hos Motormännen.

Han efterlyser fler viltstängsel på drabbade vägsträckor.

Rådjur, älg och vildsvin

På tidningen Motors uppdrag har Trafikverket tagit fram ny statistik gällande viltolyckorna. Ungefär hälften av dem sker på 4 procent av vägnätet.

Flest olyckor inträffar på statliga vägar, främst E4 och E45. Jönköping, Västra Götaland och Västerbotten är de mest olycksdrabbade länen.

– När man är med om en sådan här olycka blir man jättechockad, det är ju inte sånt man förväntar sig. Som förare blir man efteråt mer observant över vad som händer vid sidan av vägen, säger Lotta Johansson-Ekvall.

Prognos: 53.000 viltolyckor

Rådjur, älg och vildsvin är inblandade i de flesta av viltolyckorna.

– Årets prognos pekar på upp till 53.000 viltolyckor. Det är sex olyckor i timmen, året om. Och de här olyckorna ökar, säger Carl Zeidlitz.

I samband med de nya uppgifterna om ett fåtal vägar med många olyckor, säger man från Trafikverket att mer nu ska satsas på viltstängsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.