Hälften inom äldreomsorgen vill sluta

Uppdaterad
Publicerad

Varannan person som arbetar inom äldreomsorgen vill sluta. Det visar en undersökning gjord av Stockholms universitet.

Det är tio procent fler jämfört med senaste undersökningen 2005.

– Det har gått från sämre till sämst, säger undersköterskan Ejob Araya.

2005 gjorde Stockholms universitet en undersökning om arbetsförhållandena inom äldreomsorgen i Sverige och våra grannländer. Nu har man gjort en liknande undersökning för att se om det har skett några förändringar. Arbetet har blivit tyngre samtidigt som man har dragit ned på resurserna.

– Det är en ganska stor försämring. Framför allt det här med hur mycket fler hjälptagare man har i hemtjänsten, hur mycket mindre handlingsutrymme man har, hur mycket fysiskt och psykiskt tyngre jobbet har blivit och hur många fler som vill sluta, säger Marta Szebehely, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet till SVT Nyheter.

Dragit ned på resurserna

I dag vill så många som hälften av de som jobbar inom äldreomsorgen sluta. Det är tio procent fler än när den förra undersökningen gjordes.

– Man har dragit ned på resurserna för mycket under en längre period. De äldre som får del av äldreomsorgen i dag är sjukare och man har inte ökat personaltätheten så att det motsvarar det. Jobbet är tyngre.

Blivit värre

Undersköterskan Ejob Araya, som även är fackligt aktiv, har jobbat inom äldreomsorgen i drygt 15 år. Han intygar att arbetsvillkoren har förvärrats.

– Det har blivit värre om jag ska jämföra de här åren. Det har blivit från sämre till sämst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.