Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s genomgång av det virala klippet i videon. Foto: Faksimil

Här är detaljen som avslöjar falska klippet som sprids från Eurovision-semifinalen i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

”En hop av palestinska ligister attackerar Eden Golans bil” står det i delningstexten till en klipp som fått stor spridning i sociala medier och har setts över hundra tusen gånger. Men, klippet är från 2009 – och avslöjas bland annat av en detalj som syns i förbifarten.

Stora demonstrationer mot Israels medverkan i Eurovision song contest har fyllt centrala Malmö och området runt Malmö Arena på torsdagen.

I det stora hela beskriver polisen kvällen som lugn.

SVT verifierar

En person har gripits misstänkt för grovt brott mot knivlagen. Utöver det fick nio personer omhändertas för att ha stört den allmänna ordningen.

I sociala medier har mängder av bilder och videoklipp från demonstrationerna spridits, från både propalestinskt och proisraeliskt håll.

I ett klipp syns stora mängder demonstranter attackera bilar, klippet har setts över hundra tusen gånger, och sprids med delningstexter som påstår att det visar palestinskt våld.

Det är korrekt att klippet är från Malmö, och visar anti-israeliska upplopp. Men, det är från 2009, och har inget med Eurovision att göra.

Se klippet i videon ovan, och SVT:s genomgång av detaljen som pekar på att det är gammalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet