Undervisning på NTI-gymnasiet i Stockholm som ägs av bolaget Academedia. Foto: SVT

Helt olika syn på vinster i välfärden

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens utredare Ilmar Reepalu väntas senare i höst lägga fram ett förslag om att begränsa vinsterna i privata välfärdsföretag. Vårdföretagarna menar att vinst är ett kvitto på att företaget är välskött medan facket menar att vinst kan vara ett kvitto på att företaget skurit för mycket i kvalitén.

SVT kunde i veckan avslöja att Ilmar Reepalu siktar in sig på ett förslag om att begränsa vinstuttagen och det har väckt oro och ilska bland företagare inom vård, skola och omsorg. Agenda har besökt en skola som ingår i Academedia – ett bolag som fått kritik av statsminister Stefan Löfven för att det har introducerats på börsen.

– Vi är väldigt stolta och tacksamma över Academedias långsiktiga utveckling. Nu kommer vi till en av de skolor som har funnits i Academedia allra längst: NTI-Gymnasiet i Stockholm, en av Stockholms populäraste skolor, säger Marcus Strömberg, vd på Academedia.

Agenda

320 miljoner i vinst

Det går bra nu. Skoljätten Academedia – som kom in på börsen i juni – visade i veckan upp en vinst på 320 miljoner. Men för eleverna på NTI-gymnasiet är det som vilken skoldag som helst:   

– Jag hade inte märkt av att NTI är en friskola. Inte överhuvudtaget, säger Emma Mattsson, som går årskurs tre på teknikprogrammet.

Och hon får medhåll av klasskamraten Marcus Karåker:

– Man tänker inte riktigt att NTI är en friskola. Man går ju inte genom dörrarna varje morgon och tänker: wow – en friskola! säger han.

Löfven: 60.000 barn på börsen

Att deras skola ingår i vinstdrivande Academedias stall är inget man pratar om på rasterna direkt, men för statsminister Stefan Löfven blev det här en stor sak. I Agendas partiledardebatt i våras sade han så här:

– Nu får det vara stopp på vinstjakten i svensk skola. Nu har vi ett skolföretag – Academedia – som sätter 60.000 barn på börsen. Detta håller inte! I höst så kommer den här diskussionen att bli väldigt stor, sade Löfven.

Academedias vd Marcus Strömberg kommenterar:

– Man blir ju otroligt ledsen, för vi ser att allt fler föräldrar och barn väljer att gå till fristående skolor och det gör man ju av fri vilja och för att man tycker att det är bra. Och det tycker jag även att statsministern borde kunna se.

”Är emot allt vad friskolor heter”

Men i Uddevalla finns en pappa, Lars Thomelius, som så här i efterhand beklagar att hans dotter inte valde en kommunal skola. Minnet av John Bauer-konkursen svider än.

– Ja, jag är fullständigt emot allt vad friskolor heter i dag. Jag skulle inte rekommendera någon att söka en fristående skola, säger Lars Thomelius.

Ägarna sålde John Bauer och gjorde stor vinst. Men det blev dyrt för dem som tog över och undervisningen blev lidande. Allt färre elever ville lägga sin skolpeng hos John Bauer och till sist var konkursen ett faktum.

”En fruktansvärd period”

– Det var en fruktansvärd period som vi fick gå igenom. Ilskan växer i mig när jag får se lokalerna igen – jag har inte varit har på tre år sen skolan lades ner. John Bauer skötte det här på ett bedrövligt dåligt sätt: Ett besked som säger att skolan läggs ner till sommaren och att man får söka sig dit man kan, ungefär, minns Lars Thomelius.

Det är nu snart 25 år sedan det blev tillåtet att finansiera privata vinstdrivande företag inom vård, skola och omsorg med skattepengar. Avslöjanden om vanvård av äldre och riskkapitalister som gör stora vinster har hållit debatten kokande.

”Vinst ett kvitto på välskött företag”

Uppfattningen om vad vinst är skiljer sig helt mellan facket och branschen och arbetsgivare.

– Vinsten är inte något negativt utan ett kvitto på att det här är ett bra och välskött företag och en duktig entreprenör, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Medan Kjell Rautio på LO säger så här om vinster i välfärdsföretag:

”Vinst ett kvitto på att man skurit ner”

– Vinsten kan vara ett kvitto på att det går bra i den övriga samhällsekonomin men behöver inte vara det inom välfärdssektorn. Där kan snarare vinstnivån vara ett kvitto på att man har skurit ner alldeles för mycket i viktiga kvalitetsfaktorer.

Vad gäller skolkoncernen och börsbolaget Academedia så betalar de inte ut någon vinst till aktieägarna nu.

– Förr eller senare bedömer jag att aktieägarna kommer att få utdelning. Under den tid som jag har jobbat i Academedia har vi inte delat ut några pengar. Men i ett företag tycker jag det är självklart att aktieägarna ska få ränta på sina pengar, säger vd Marcus Strömberg.

Reportage i Agenda söndag 4 september kl 21.15 i SVT2. Debatt i studion mellan civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Annie Lööf, ledare för Centerpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet