Bild från 2009. Svenska ISAF-soldater på Camp Northern Lights i norra Afghanistan. Foto: Scanpix

Höjd terrornivå mot försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Nivån för terrorhot mot Försvarsmakten i Sverige höjs ett steg, uppger försvaret.

Nivån för terrorhot mot försvaret går från lågt till förhöjt.

”Förhöjd” är samma nivå som Säkerhetspolisen valde att höja till 2010.

-Det här är samma nivå som polisen la sig på efter terrordådet vid Drottninggatan. Det har diskuterats ett tag att vi borde synka med övriga myndigheter, säger Therese Fagerstedt, informatör på Försvarmakten till SVT Nyheter.

Under försommaren har den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) gjort en översyn av terrorhotet mot Försvarsmakten i Sverige, skriver försvaret på sin hemsida.

Höjningen ”grundar sig i den allmänna utvecklingen av hotbilden” de senaste åren, skriver Försvarsmakten. Utvecklingen består av ”ökad aktivitet inom vissa våldsbejakande miljöer där aktiviteten bedöms vara riktad mot Sverige och svenska intressen”.

Tagit hänsyn till Toulouse

Must har också i sin utvärdering tagit hänsyn till attentat på senare år mot militära mål i Europa, däribland morden tidigare i år på soldater i Toulouse i Frankrike.

Terrornivån i Sverige bedöms av Nationellt center för terroristbekämpning (NCT), där bland andra Säpo och Must ingår.

-Säkerhetsorganisationen inom försvaret har skickat ut instruktioner till alla berörda i organisationen. Instruktionerna är relaterade till den förhöjda hotbilden, säger Philip Simon, pressekreterare på Försvarsmakten till SVT Nyheter

Femgradig skala

När Säpo höjde sin hotnivå 2010 berodde det på ett konkret samhällshot. Det hotet avvärjdes senare tack vare att några personer greps. Hotnivån har ändå legat kvar på samma nivå.

-Hotbilden i det här fallet rör Försvarsmakten. På Säkerhetspolisen kartlägger vi hotbilden mot Sverige, vi höjer inte någon säkerhetsnivå, utan nu handlar det om Försvarsmakten, säger Sara Kvarnström, pressekreterare hos Säpo.

På Säpos hemsida skriver säkerhetspolisen generellt om terrorhotet i Europa och Sverige att ett växande problem på senare år är att unga svenskar reser utomlands för att få träning och delta i illegala våldshandlingar. När de senare återvänder till Sverige har de kontakter och kunskaper som kan göra det lättare för dem att stödja eller utföra terroristbrott och ökar därmed hotet.

NCT tillämpar en femgradig terrorhotskala där förhöjt är ett hot av tredje graden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.