Tvisten tog sin början 2018 när staden förbjöd appens återvinningstjänst. Nu hamnar förbudet på tippen. Foto: TT

Hot och våld på återvinningscentraler kartläggs

Uppdaterad
Publicerad

Hot, våld, stölder och inbrott. Det är en del av vardagen på många återvinningscentraler. För att se hur utsatt personalen är genomför nu branschorganisationen Avfall Sverige en undersökning på återvinningscentraler i landets samtliga kommuner.

– På vissa återvinningscentraler har personalen blivit pistolhotad. Dessutom förekommer slag mot kroppen och liknande, säger Joakim Bjärkstedt på Återvinningscentralen i Flemingsberg i Huddinge.

Elektronik, bilbatterier och värdefulla metaller från till exempel datorer är bland det mest stöldbegärliga på en återvinningscentral.

– Först och främst vill man åt guldet som sitter i kretskorten i datorer och annan elektronik. Att folk inte tar reda på det själva, utan slänger elektroniken, beror på att det finns så små mängder ädelmetaller. Man måste plocka med sig mycket material för att det ska ge något, säger Joakim Bjärkstedt.

Vid stölder kan situationen bli hotfull för personalen, men än så länge finns det ingen statistik på hur stort problemet egentligen är.

Säkrare arbetsmiljö

I samtliga kommuner genomförs nu en enkät, den första i sitt slag, med frågor om hot, våld, stölder och inbrott. Syftet med kartläggningen är bland annat att hitta fler förebyggande åtgärder för att skapa en säkrare arbetsmiljö för de anställda.

– Stölderna kan gå till på flera olika sätt. Dom kan komma hit på kvällarna, klättra över stängslet och ta grejer. Man kan parkera bilen utanför elektronikcontainern, en sitter kvar i bilen och håller utkik, medan den andra ser vad som finns att ta i containern, säger Sebastian Roldan på Återvinningscentralen i Flemingsberg i Huddinge.

På många återvinningscentraler finns redan bommar vid inpasseringen, stängsel, kameraövervakning och trygghetslarm för personalen. Men fler skyddsåtgärder kan bli aktuella.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.