Tumlare är en skygg liten val som förekommer i svenska kustvatten, och som behöver skyddade områden där den kan föda sina ungar. I Östersjön finns en helt egen population tumlare som nu är akut hotad. Tumlaren ser ut ungefär som en delfin, men med kort, trubbig nos. Och hoten mot tumlaren är många:
– I Östersjön ser vi hot som fiske, vi har sjöfarten som bara växer och växer. Etablering av vindkraft är ett annat exempel på hot och även att man bryter sand, gräver upp sand från havsbotten för att använda, säger Mattias Rust marinexpert på WWF, Världsnaturfonden.
Buller ett stort hot
Men även undervattensbuller är ett hot. Tumlaren är helt beroende av sin hörsel för sin överlevnad. Den producerar högfrekventa ljud för att navigera och leta föda. Buller gör att de till exempel får svårare att hitta föda eller upptäcka fiskegarn.
Nu har regeringen beslutat om fyra nya marina Natura 2000 områden för tumlare. Natura 2000 är det nätverk av värdefulla naturområden som sedan 1992 byggs upp inom EU. Stora och små geografiska områden skyddas av alla medlemsstater i ett gemensamt syfte: att bidra till bevarande av biologisk mångfald inom EU.
Ett av områdena, Hoburgs bank och Midsjöbankarna, tillhör Kalmar län och Gotlands län och är det största område som Sverige någonsin föreslagit som ett Natura 2000-område.
De övriga nya områdena för tumlare är Nordvästra Skånes havsområde, Havet kring Ven och Sydvästskånes utsjövatten. Dessutom utökas två befintliga Natura 2000-områden, Balgö och Fladen i Hallands län.
”Jätteviktigt steg”
De fyra nya Natura 2000-områdena har en sammanlagd areal på drygt 1,1 miljoner hektar.
– Det här är ett jätteviktigt steg som innebär att vi både får ett skydd för tumlare och klarar vårt nationella mål att skydda 10 procent av Sveriges vatten, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till SVT Nyheter.
WWF: ”I elfte timmen”
På Världsnaturfonden är man glad över regeringens beslut men menar att det kom väl sent:
– Det är jättebra att de gör det men det är i elfte timmen, det behövs verkligen. Man har åtagit sig att skydda 10 procent men i takt med att alla verksamheter ökar på Östersjön, då måste man ju skydda mer. Ju mer verksamhet man har desto mer måste man öka skyddet, säger Mattias Rust marinexpert på WWF.
Nu ska länsstyrelserna i områdena fastställa en plan för att bevara tumlaren och det ska ske i dialog med fiskerinäringen och sjöfarten.
– Vi vet att det finns ett intresse från både fisket och sjöfarten att ta ett vidare samhällsansvar och de är väl medvetna om att havet behöver ett utökat skydd, säger miljöminister Karolina Skog (MP).
Bråttom att skydda
Men det är bråttom att skydda tumlaren:
– Om tumlarna dör ut, då får vi inte tillbaka dem. Det här är ju ett varumärke för Sverige och hela Östersjön, vi har en val i Östersjön. Och vi som har en så hög svansföring internationellt, vi kan inte ens skydda vår enda val. Det är en möjlighet för turism och allt möjligt, så om tumlaren dör ut då är det illa, säger Mattias Rust marinexpert på Världsnaturfonden.