För att Migrationsverket på ett smidigt sätt ska kunna betala dagersättning till alla asylsökande krävs det någon form av kontantkort.
Upphandlingen för att leverera den tjänsten har Ica-banken vunnit. Sedan december 2013 har banken fakturerat Migrationsverket totalt 68 miljoner kronor för 189.000 nya kort.
Bland annat tar Ica-banken ut en avgift till Migrationsverket på 15 kronor för varje kontantuttag som de asylsökande gör.
– Det är naturligtvis en bra affär både för oss men också för Migrationsverket som tjänar mycket pengar eller som sparar mycket pengar kanske man ska säga. Vi levererar en tjänst som är enkel att hantera och som är bra administrativt, säger Annika Hernodh som är chefsjurist på Ica-banken.
Dramatisk ökning
I takt med att antalet asylsökande ökat har också Ica-bankens fakturor blivit allt mer omfattande. Mellan september och augusti har fakturabeloppet dubblerats från 3,2 miljoner till 6,4 miljoner kronor och det finns inga tecken på avmattning.
I oktober fakturerade Ica-banken Migrationsverket närmare åtta miljoner kronor.
– Den här tjänsten är en viktig del av vår affär. Naturligtvis bidrar den till vår vinst men den är inte avgörande för att Ica-banken ska gå med vinst, säger Annika Hernodh.
175 kronor för varje nytt kort
Ica-banken tar förutom avgiften på 15 kronor för kontantuttag även 175 kronor för att starta upp varje kontantkort.
– Anledningen till att vi har en uttagsavgift för kontanter är att vi har en kostnad för detta.
Tar ni ut en sådan avgift på något annat av era bankkort?
– Nej, det gör vi inte, men andra bankkort kostar betydligt mer och då ingår liksom kostnaderna för vissa uttag i det beloppet, säger Annika Hernodh.
Asylsökande får 24 kronor per dag
För en ensamstående asylsökande som bor på boenden med fri mat ligger dagersättningen på 24 kronor per dygn.
Hur ser du på de beloppen ställda mot varandra?
– Jag tycker nog inte riktigt att de frågorna hänger ihop. Kostnaden som vi har och som ju Migrationsverket och inte den asylsökande betalar är ju oberoende av hur mycket ersättning som betalas ut, säger Annika Hernodh.
Vann utan konkurrens
Faktum är att Ica-banken vann den senaste upphandlingen utan konkurrens. Då, 2013, ville inget annat företag lämna anbud. Kontraktet sträcker sig till mars 2017 och Riksgälden som genomförde upphandlingen beklagar att inte fler företag deltog.
– Självklart hade vi velat ha fler anbud för att ha någonting att jämföra med, men givet det behov som fanns så valde vi att sluta avtal med Ica-banken. Till nästa avtalsperiod så hoppas vi självklart att det ska finnas fler spelare, säger Jenny Rolling som är chef för statens internbank vid Riksgälden.