Analys: Ingen gemensam EU-politik mot nya flyktingkatastrofer

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

28 länder som driver var sin migrationspolitik. Så beskriver SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten frånvaron av en gemensam EU-politik på området. ”I den här frågan ser länderna till sina egna intressen,” förklarar hon.

Den senaste katastrofen på Medelhavet, där minst 700 migranter befaras ha omkommit, sätter återigen ljuset på EU:s hantering av de stora flyktingströmmar som nu rör sig mot Europa.

– En del säger att den här tragedin visar att EU är tandlöst. EU har ingen gemensam migrationspolitik, utan det är 28 länder som driver sin egen linje, berättar SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten.

Flyktingkrisen i Europa

Varför kan de inte komma överens?

– I den här frågan ser länderna till sina egna intressen. De med gränser till Medelhavet ser utöver sig själva bara att det är Storbritannien, Sverige, Tyskland, Belgien och i viss mån Nederländerna somm tar emot flyktingar. De andra länderna har inte pengar eller ork eller lust. De tar bara emot de kvotflyktingar som FN föreskriver.

”Går inte att försvara på hemmaplan”

– Det är helt enkelt för svårt att på hemmaplan i kristider försvara den här politken: ”varför ska vi hjälpa fattiga mgiranter från afrika när vi inte kan ge våra egna invånare pengar och mat?” Det är politisika strömningar och främlingsfientliga partier som tvingar mainstream-partier att ta ställning hemma.

I morgon ska EU:s utrikesministrar mötas i Luxemburg för att bland annat diskutera den oroliga situationen i Libyen, och dagens migrantkatastrof kommer troligen att kasta en lång skugga över sammankomsten.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet