– Jag tror det vore bättre med en öppnare debatt än den vi har i dag. Vi måste också försöka vinna opinionen, säger Thomas Hammarberg, tidigare bland annat Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter och medlem i Socialdemokraterna.
Hammarberg är en av få som öppet kritiserat den nya hårdare flyktingpolitiken som bland annat innebär tillfälliga uppehållstillstånd och begränsad anhöriginvandring. En politik som enligt Hammarberg drabbar just sådana som Socialdemokraterna säger sig värna, kvinnor och barn.
Fyra S-gruppers krav på regeringen
För ett par veckor sedan skrev också fyra olika grupper inom Socialdemokraterna en debattartikel i Dagens Nyheter. Organisationerna Tro och solidaritet, SSU, Studentförbundet och Migrationspolitiska föreningen framförde där kravet var att regeringens förslag måste ändras: ”Inte minst för att vi ser att asylrätten undergrävs”, skrev debattörerna.
Men i dag är det bara ordföranden i Tro och solidaritet, för troende socialdemokrater, Ulf Bjereld som vill vara med i en intervju och utveckla kritiken mot partiledningen.
– Jag tycker inte att det är Sverige som behöver andrum, utan det är flyktingarna som behöver andrum. De är på flykt från död, förföljelse och lidande. Det är vi i Sverige som ska ge dem ett andrum, säger Bjereld.
Han syftar bland annat på statsminister Stefan Löfvens ord om att Sverige behöver andrum från flyktingmottagning och att andra EU-länder måste ta emot fler flyktingar.
Interna kritiken har tonats ned
Men många av de socialdemokrater som tidigare gett uttryck för liknande uppfattningar vill i dag inte offentligt tala om det; ungdomsförbundet SSU, studentförbundet, kvinnoförbundet och den migrationspolitiska föreningen är några exempel.
Den tidigare partiledaren och ministern Mona Sahlin som i höstas, i en debattartikel på Aftonbladet, skrev ”skäms” till de som talade om volymer när det gäller flyktingar har inte svarat när vi via flera mejl frågat hur hon ser på regeringens nuvarande politik.
Många remissinstanser, som till exempel Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och flera domstolar, har varit kritiska mot förlaget på ny flyktingpolitik – men det är få socialdemokrater som vill säga något negativt om den egna regeringens politik.
Det kan handla om anställningar, uppdrag och lojalitet med den egna gruppen. I den politiska världen finnas att pris på att vara kritisk mot det egna partiet.
Vill påverka ”i det tysta”
Några av de socialdemokrater som SVT Nyheter har talat med och som är kritiska mot regeringens förslag säger att de vill påverka ”i det tysta” när regeringen nu förbereder sin slutgiltiga version av förslaget. I juni väntas riksdagen rösta igenom den nya lagen.
Ulf Bjereld, som också är professor i statskunskap i Göteborg, menar att det är viktigt med en öppen debatt i partiet.
– Det skulle vara förödande för trovärdigheten för ett parti som gör anspråk på att vara ett öppet, modernt framtidsparti om man har en kultur som gör att man vill lägga locket på i en sådan här fråga, säger Ulf Bjereld.
FAKTA: Delar i regeringens förslag till ny asyllag
- Tidsbegränsade uppehållstillstånd på 1-3 år i stället för permanenta uppehållstillstånd
- Sämre möjligheter för anhöriginvandring till en asylsökande som fått uppehållstillstånd i Sverige
- Lättare få permanent uppehållstillstånd om man har jobb
- Lagen är tillfällig och ska gälla i tre år