”Jag grät på kontoret”

Publicerad

Ett 30-tal anställda på e-handelsföretaget Cuponation i Tyskland skulle ha startat nordiskt huvudkontor i Stockholm. Men bostadsbristen fick företaget att dra i nödbromsen.

– Vi hade inte insett att man var tvungen att köpa hyreskontrakt för 100.000-tals kronor eller fulspelet på andrahandsmarknaden, säger Lukas Ohlsson som är informationschef på Cuponation.

Det är ett uppstartsföretag. De flesta som jobbar på kontoret i München idag är unga. Trots att München är Tysklands dyraste stad, med den tuffaste bostadsmarknaden, har alla vi pratar med på företaget bra och rimliga boenden här.

#BOSTADSÖKES

Företagets idé har hela tiden varit att de olika teamen som jobbar mot olika länder och marknader efterhand ska flytta ut till respektive land.

Bara skandinaverna kvar

– Indien har flyttat ut, Brasilien har flyttat ut, Spanien och Frankrike har flyttat ut. De enda som är udda är vi, det skandinaviska teamet som sitter kvar här i München, berättar nordenchefen Mads Bukholt från Köpenhamn.

Att inte fysiskt vara på sin hemmamarknad är en stor nackdel för svenska teamet. Det blir mycket flygresor till Stockholm och många Skypesamtal.

– Det är inte samma grej. Vi hade vunnit mycket på en flytt i och med att vi hade kunnat ha helt andra relationer med e-handelsbutiker och partners, säger Lukas Ohlsson.

Grät på kontoret

Många av medarbetarna hade ställt sig in på en flytt och blev därför besvikna när planerna skrinlades. Sven Dahlin är en av svenskarna i det nordiska teamet, som verkligen sörjde beslutet.

– Jag var sjukt ledsen. Jag grät till och med på kontoret. Det var tungt, de hade snackat om flytten hela året, berättar han.

– Stockholm har en riktig unik möjlighet att bli ett nordeuropeiskt nav. Men det kommer inte lyckas om man inte kan dra till sig alla de människorna som idag har svårt att hitta bostad. Det tycker jag är mycket synd å Stockholms vägnar, säger Mads Bukholt.

Se om du betalar mer i hyra än andra i ditt område

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet