• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Nazistavhopparen Tobias: ”Jag var sjukt jävla less på samhället”

Uppdaterad
Publicerad

Det började med ett nazistiskt klistermärke på stan och slutade med våld, demonstrationer och aktivism. Den avhoppade nazisten Tobias Svahn berättar nu om de våldsamma åren i SVT:s nya programserie ”Mitt Sverige”.

Tobias  var under flera år aktiv i Fria Nationalister Skåne, ett löst sammansatt nätverk av nazister som spred nazistisk propaganda. 

– Jag hade ett väldigt enormt blint hat emot i princip allt och alla. Jag var väldigt arg och hatisk och jag hade hittat en ideologi som kunde användas till något positivt. 

”Sjukt less”

Tobias växte upp i Kävlinge i Skåne och beskriver hur han rekryterade andra unga på nätet. Motsättningarna på orten var tydliga och Tobias gav utlopp för sitt hat genom slagsmål med aktivister på andra sidan: de vänsterextrema.

Men de nya nazistiska kamraterna kände han för första gången på länge gemenskap. Här fanns någon som lyssnade och förstod känslan av utanförskap.

– Jag hamnade i det för att jag var sjukt jävla less på samhället. Jag hade en bild av att samhället var helt genomruttet.

”Hade behövt en kram”

Tänker du på personerna som har blivit drabbade av det du gjort?

– Ja väldigt mycket. Jag kan vara väldigt ledsen över det. Kan känna skam och ånger. Det känns inte bra på något sätt och vis.

Vad hade du behövt då?

– Jag hade nog bara behövt en kram. Av någon som lyssnade på mig. Ja, någon som lyssnade på mig, hur jag såg på samhället. 

En längre intervju med Tobias kan man se i ”Mitt Sverige” kl 20.00 i SVT2. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.