Meteoriten är äggformad, omkring en meter hög och har en diameter på som mest ca 70 centimeter. Den tros ha träffat jorden för ca 800.000 år sedan när något föll ned från rymden och splittrades vid inträdet i atmosfären.
Helst vill upphittarna sälja meteoren till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.
-Vi ska erbjuda Riksmuseet att köpa meteoriten, för den här måste stanna i Sverige, säger Thomas Österberg.
Inte första gången
Även tidigare har det hittats meteoriter i trakterna. Redan 1906 gjordes det första fyndet av en pojke som hittade en tung sten, sedan har det hittats flera meteoriter i området under årens lopp. Sedan metalldetektorer började användas i letandet efter meteoriter har antalet fynd ökat kraftigt.
Enligt Naturhistoriska Riksmuseet finns det ett hundratal stenar som kommer från den så kallade Muonionalustameteoriten. Meteoriter i Sverige döps efter platsen där den första hittas och eftersom det 1906 hittades en i just Muonionalusta är alla senare fynd i området döpta efter det.
Alla meteoriter i området norr om Pajala beräknas enligt Naturhistoriska Riksmuseet komma från samma meteorit som slagit ned på jorden långt innan istiden.
Största meteoriten 60 ton
• De flesta meteoriterna bränns upp eller splittras när de inträder i jordatmosfären, men årligen beräknas ändå 20 000 meteoriter på mer än 100 gram landa på jorden.
• Cirka 95 procent är så kallade stenmeteoriter, fyra procent är järnmeteoriter, en procent en blandning av de andra.
• Världens största kända järnmeteorit väger ett 60-tal ton och hittades i Hoba, Namibia, i början av 1900-talet.
• Den största meteorit som finns på Naturhistoriska riksmuseet väger 300 kilo.