Runt 100.000 svenskar mottar varje år blodtransfusioner, en tredjedel av dem är direkt livsavgörande. Sverige har 380.000 registrerade blodgivare och runt 220.000 personer ger blod i snitt två gånger per år vilket ger ungefär 450.000 blodpåsar.
Det brukar räcka, men med knapp marginal. Inför julens långhelger varnar blodcentralerna för att lagren påfrestas till en oroväckande låg nivå. Och när det nya årets inleds kan reserverna bli låga på många håll i landet.
Julens helger skapar problem
Julledigheten innebär att många blodgivare åker på semester och under helgernas röda dagar håller blodcentralerna stängt.
– Vi slåss om folks fritid. Många är stressade och tycker att de har svårt att hinna med att ge, men det tar bara 30 minuter att ge blod, säger Ingrid Johansson på blodcentralen i Skåne.
På många håll i landet behövs påfyllnad. I Gävleborg råder blodbrist, och under veckan som kommer behövs blod i alla blodgrupper omgående. I Linköping råder brist och blodcentralen behöver omgående fylla på blod av typerna A och B.
”För att klara julhelgerna behöver vi påminna landets blodgivare att ge blod inför jul och nyår, främst blod i de stora blodgrupperna A och O”, skriver Ulrika Ljung, presskontakt för landets blodcentraler, i ett mejl till TT.
Januari en svår tid
Januari brukar vara en kritisk månad.
– Det blod vi tappar den här veckan räcker i sex veckor, sedan håller det inte längre. När det gäller trombocyter, alltså blodplättar, så är hållbarheten bara fem till sju dygn, säger Karolina Blom Wiberg vid blodcentralen i Stockholm.
Behovet av blod är störst i storstadsregionerna eftersom det är där de stora sjukhusen ligger. På specialistenheter, som till exempel ägnar sig åt cancersjukvård eller på förlossningsavdelningar, är behovet av blod stort. Men blodcentralerna måste också ha reserver som kan användas om större olyckor inträffar.
– Just nu är läget inte kritiskt, men man vet inte vad som händer och hos oss kan det hända något när som helst. Vi hade velat ha en jämnare ström av givare, säger Karolina Blom Wiberg.