Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu ska vi se över tillsyns- och tillståndsgivningen för att få ett bättre tryck i uppföljningen” – hör Gunnar Strömmer (M) om åtgärderna efter sprängdåden. Foto: SVT

Lagen ska ses över efter sprängningarna: ”Krävs en översyn”

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av de senaste dagarnas sprängningar menar Justitieminister Gunnar Strömmer (M) att det är hög tid att se över lagen om explosiva varor.

Under den senaste veckan har flera sprängningar ägt rum, bland annat i Stockholmsområdet, i Göteborg, och i natt i Linköping.

– Det här är en utveckling vi måste möta med full kraft och med högt tempo, säger Gunnar Strömmer.

Regeringen vill nu tillse en utredning om vem som ska få hantera sprängämnen, och hur ämnena ska få förvaras.

Ett nationellt tillståndsregister för explosiva varor ska finnas på plats i juli 2024. Enligt Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar (M), är nästa steg att lagarna gällande tillsyn och tillstånd av explosiva varor ska ses över.

Kommunerna har tillsynsansvaret

I nuläget är det kommunerna som ansvarar för tillstånd och tillsyn. Carl-Oskar Bohlin menar att tillsynsansvaret kommer att ses över, men säger att det inte kommer att bli relevant att lägga tillbaka det ansvaret på polismyndigheten.

Enligt Carl-Oskar Bohlin har man utfärdat drygt 3000 tillstånd för brandfarliga och explosiva varor, men man har bara utfört omkring 300 tillsynsinsatser, vilket han menar är alldeles för lite.

– Man måste säkerställa att det blir ett annat tryck i tillsynen än vad som har varit fallet under de senaste åren och vad som är fallet i dag, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Bohlin: Lagen är inte anpassad efter samhällsutvecklingen

Enligt Gunnar Strömmer vill regeringen minska tillgången på explosiva varor genom att intensifiera arbetet med att förhindra att explosiva varor smugglas in i landet, att myndigheter ges mer effektiva verktyg för att förebygga sprängningar, och att regelverk och kontrollfunktioner skärps.

Carl-Oskar Bohlin (M) menar att lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE) inte är anpassad efter samhällsutvecklingen. Därför vill regeringen tillsätta en utredning som ska lämna förslag om en utökad tillståndsprövning och tillsyn när det gäller sprängämnen.

– Dagens lagstiftning är tillkommen i en annan tid, med syfte att förhindra olyckor, säger han.

Se hela pressträffen på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.