• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

På ett halvår har förtroendet för Åsa Romson minskat från 22 procent till 7 procent. Foto: SVT Design

Katastrofsiffror för MP:s språkrör i ny Sifo

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets språkrör uppvisar katastrofsiffror efter den senaste tidens skandaler. På bara ett halvår har Fridolin tappat nära hälften av väljarstödet – och inte ens en tiondel av svenskarna har förtroende för Romson. Även miljöpartister vänder partiledarna ryggen, visar SVT Nyheters Sifoundersökning.

De gröna brottas med en rad besvärande kriser.

I måndags avgick bostadsminister Mehmet Kaplan efter uppgifter om samröre med högerextrema och islamister. Två dagar senare hoppade partistyrelsenominerade Yasri Khan av alla sina politiska uppdrag efter en massiv kritikstorm mot att han vägrar ta kvinnor i hand.

MP-krisen

Skandalerna har fått opinionssiffrorna att rasa. Enligt en ny opinionsundersökning, som Sifo har gjort på uppdrag av SVT Nyheter, har förtroendet urholkats rejält för de båda språkrören.

Nästan halverats

Bara 20 procent av svenskarna har i dag stort eller mycket stort förtroende för Gustav Fridolin. Det innebär att förtroendet nästan har halverats sedan i oktober förra året, då siffran låg på 38 procent. Ett annat sätt att uttrycka det är att 1,5 miljon väljare tappat förtroende.

För Åsa Romson är läget betydligt värre. På ett halvår har förtroendet minskat med över två tredjedelar, från 22 procent till 7 procent.

Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, har svårt att erinra sig liknande exempel. 

– Det här har vi nästan aldrig sett tidigare, man får leta bakåt i tiden. SD:s Mattias Karlsson hade 7 procent när han vikarierade för Jimmie Åkesson (under sjukskrivningen). Även (SD:s partiledare) Jimmie Åkesson hade 7 procent 2006, säger han.

”Ska inte ligga så lågt”

Men det är bara inte gemene man som tappat förtroende för språkrören. Även inom de egna leden rasar siffrorna. För ett halvår sedan hade 85 procent av miljöpartisterna stort eller mycket stort förtroende för Fridolin, i dag ligger siffran på 72. För Romsons del har förtroendet sjunkit från 59 till 41 procent.

Toivo Sjörén kommer inte ihåg något annat fall där en partiledare haft så lågt förtroende bland sina partikamrater som Åsa Romson.

– Man ska inte ligga så lågt bland sina egna, det ska inte vara en negativ förtroendebalans. Partiledare brukar ha runt 70–75 procent. Om man tittar på andra partier har det som lägst legat på omkring hälften, som jag kan se.

Hur skulle du sammanfatta siffrorna?

– Det är en exceptionell nedgång. Vi har mätt partiledarförtroende i decennier, men inte sett något sådant här tidigare. Visst kan siffrorna variera, men det här är en mycket stark nedgång på så kort tid. Det är katastrof, det är svårt att kalla det för något annat, säger Toivo Sjörén och fortsätter:

– Det beror på två saker, tror jag. Dels på handskakningen, men också på hanteringen av Kaplan. Partiledarna har offrat sig själva framför Kaplan genom att säga att han inte har gjort något fel.

Nya Sifosiffror

  • Mycket stort/stort förtroende för Gustav Fridolin (alla väljare): 20 procent (38 procent, oktober 2015)
  • Mycket stort/stort förtroende för Åsa Romson (alla väljare): 7 procent (22 procent, oktober 2015)
  • Mycket stort/stort förtroende för Gustav Fridolin (miljöpartister): 72 procent (85 procent, oktober 2015)
  • Mycket stort/stort förtroende för Åsa Romson (miljöpartister): 41 procent (59 procent, oktober 2015)

1.183 personer har deltagit i undersökningen som genomfördes den 21–22 april via webbintervjuer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet