Partiet var splittrat i frågan. Men nu står det klart att KD:s riksting beslutar att ”uttala att Kristdemokraterna ska lämna Decemberöverenskommelsen” samt att partistyrelsen ”får i uppdrag att påbörja ett arbete för att avveckla Decemberöverenskommelsen.”
Stora applåder utbröt i salen när det stod klart att partiledningen blivit överkörd i frågan. 89 röstade för partistyrelsen och 189 röstade nej till DÖ.
Skyttedal firade med champagne
KDU-ordförande Sara Skyttedal är en av dem som har varit hårdast i kritiken mot Decemberöverenskommelsen. Hon hade lovat att fira med champagne om KD beslutar att lämna DÖ. Och hon höll sitt löfte. Hon öppnade champagneflaskan inför tv-kameror och jublande anhängare.
– Decemberöverenskommelsen har fallit, den är en parentes i svensk politisk historia. Vi återställer ordningen. Kristdemokraterna leder detta med Ebba Busch Thor i toppen. Det är en segerns dag för alla borgerliga väljare som kan lita på att borgerliga politiker ska bedriva en borgerlig politik, säger Skyttedal till SVT Nyheter.
Tar ni inte en stor risk med det här beslutet?
– Den stora risken hade varit att stå fast vid Decemberöverenskommelsen. Den såg ut att leda vårt parti bort från riksdagen, alliansen bort från regeringsmakten och göra Sverigedemokraterna till största parti. Vi har nu brutit med det scenariot och förhoppningsvis kommer vi att leda den borgerliga oppositionen fram mot valseger 2018.
Busch Thor lämnade direkt
Partiledaren Ebba Busch Thor lämnade rikstinget direkt efter att beslutet stod klart, utan att ge någon kommentar. Busch Thor har betonat att medlemmarnas beslut ska verkställas, oavsett vilket beslut som tas. Hon har tidigare sagt att det finns en plan för vad som sker nu.
En drygt timme efter beslutet uttalade sig Bush Thor på en presskonferens och konstaterade att Decemberöverenskommelsen har fallit.
– Kristdemokraterna är i och med det här beslutet inte längre en del av Decemberöverenskommelsen och jag uppfattar att överenskommelsen i och med detta har fallit, sade KD-ledaren till SVT Nyheter.
Vad betyder det här för regeringen?
– Jag kan konstatera att det är Stefan Löfven som är statsminister och att det är hans uppgift att söka det stöd han behöver för att han ska kunna få igenom sin budget och regera vidare.
Ebba Bush Thor ville inte kommentera hur beslutet på rikstinget kommer att påverka samarbetet inom alliansen.
”Vi ska hantera det på ett bra sätt”
Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare KD, sade efter beslutet:
– Beslutet blev inte så som jag trodde, att partistyrelsen skulle vinna bifall. Vi återkommer snart med besked om vad som blir nästa steg.
Hon ville inte prata om rikstingets nej som ett problem för partiledaren Ebba Busch Thor.
– Jag tycker i stället att det är problem för Sverige därför att det är viktigt att regeringen kan få igenom sin budget och styra landet. Nu har vi att hantera en annan situation och det ska vi också göra på ett bra sätt.
Åkesson (SD) berömmer KD
Ingen partiledare har kommenterat KD:s beslut. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson välkomnar dock KD:s nej till DÖ på sitt Twitterkonto. Kontot administreras av SD:s kommunikationsavdelning.
”KD lämnar DÖ. Vi välkomnar detta och kommer under nästa vecka att väcka misstroendeförklaring mot finansministern Dags för nyval!” står det på Åkessons Twitterkonto.
”Inte givet med nyval”
Folkpartiets Jan Björklund har hävdat att om Kristdemokraternas tar ett beslut om att dra sig ur överenskommelsen skulle det självklart leda till nyval. Ebba Busch Thor höll inte med om det före omröstningen på fredagseftermiddagen.
– Jag tror inte att det är givet att det är i nyval vi hamnar om Decemberöverenskommelsen faller, sa hon till SVT Nyheter tidigare under fredagen.
Acko Ankarberg Johansson gav en kort kommentar om det på fredagskvällen.
– Det finns ingen automatik i det.
”KD:s beslut har ingen effekt”
Om andra partier väljer att stanna kvar i Decemberöverenskommelsen får KD:s sorti ingen effekt, säger statsvetaren Magnus Hagevi, statsvetare på Linnéuniversitetet, till TT.
– När Kristdemokraterna lämnar DÖ så har de andra partierna möjlighet att stanna kvar. Lämnar de inte så händer, på kort sikt, ingenting så länge oppositionspartierna lägger fram separata budgetförslag.
Det här är Decemberöverenskommelsen
DÖ innebär att Alliansen släpper fram regeringens budgetpropositioner i riksdagen och tvärt om i fall Alliansen blir det största blocket efter valet 2018.
Överenskommelsen är tänkt att gälla fram till 2022.
Genom den har Sverigedemokraterna ingen möjlighet att fälla regeringens budget, som man gjorde i december 2014.
Källa: TT