Efter intrycken från de nyanlända flyktingarna på Sicilien ser Anna Kinberg Batra stora utmaningar.
– Det kommer flera hundra om dagen som har riskerat livet, det är människor i nöd som måste tas emot. EU-länderna måste hjälpas åt att dela på ansvaret, det görs inte tillräcklig väl. Till exempel tar Sverige i mot fler asylsökande än Italien. Det finns ett antal EU-länder som inte ställer upp, men det måste de göra för såhär ser världen ut just nu, säger hon till SVT:s Gomorron Sverige.
Vilka är de största behoven du ser just nu?
– När människor precis kommit handlar det om medicinsk hjälp, mat och torra kläder. Men sedan har vi också ett enormt problem med flyktingsmuggling som vi måste arbeta med internationellt för att komma åt. Det är organiserad kriminell verksamhet som utnyttjar människor smugglarna utsätter andra människor för livsfara och många mister också livet.
”Hårdare straff”
– Vi har ett ansvar att hjälpa flyktingar, man har rätt att söka asyl, men jag kan inte acceptera att kriminella tjänar grova pengar på att människor riskerar att mista livet. Vi måste ha ordentliga straff för att kunna ställa de till ansvar som organiserar det här.
Bör flyktingar kunna söka asyl på plats i det land de kommer till?
– Det viktigaste nu är EU:s asylsystem måste fungera rättssäkert och effektivt. Människor måste kunna identifiera sig och lämna fingertryck, annars kan vi inte skydda de som behöver vår hjälp. Det är snarare tillämpningen av det regelverk vi har som behöver bli bättre.
”EU måste hjälpas åt”
Om andra länder stänger dörren, kommer Sverige också blir mer restriktivt mot flyktingar?
– Jag är allvarlig bekymrad över det politiska läget i ett antal europeiska länder. Det är hätskt tonläge, i till exempel Ungern görs insatser för att sätta upp hinder, det frestar på samarbetet inom Europa. Situationen i till exempel Syrien och Libyen påverkar också oss, då måste vi ställa upp för varandra för att möta sådana här situationer.
Flyktingmottagandet inom EU är frivilligt, vissa länder säger nej och de får stöd av folket, hur tror du att det kan påverka klimatet i Sverige?
– Jag tar de flyktingfientliga strömningarna i debatten i Europa på stort allvar. Då måste vi som politiker ta ansvar för att förbättra migrationspolitiken, se till att mottagandet är effektivt och att de som flyr för sitt liv får hjälp när de behöver det. Det är ett ansvar som hela vår region har. Men när enskilda länder tar sig rätten från att smita från ansvaret, vad händer då med samarbetet inom Europa? Vi har inget annat val än att hjälpa varandra när vi möter sådana här utmaningar.