I sitt första sommartal som M-ledare talade Anna Kinberg Batra om integration och vad det innebär att vara svensk. Hon lade även fram ett nytt förslag om satsning på förskolan. Foto: TT

M vill satsa mer på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiordförande Anna Kinberg Batra höll i dag sitt första sommartal i centrala Stockholm. Bland nyheterna i talet fanns ett förslag om att barn ska kunna få avgiftsfri förskola redan från två års ålder.

Se hela Anna Kinberg Batras sommartal här.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra höll i dag sitt allra första sommartal som partiledare, sedan hon tog över efter Fredrik Reinfeldt efter Alliansens valförlust i höstas.

Anna Kinberg Batra inledde sitt tal med att tala om nationaldagen, och sommarens ankomst. Hon talade om Sveriges framstående position i många internationella rankningar, något att vara stolt över som svensk. Samtidigt ville hon påminna om hur tusentals svenskar för bara 100 år sedan utvandrade till Nordamerika för att söka ett bättre liv.

– Ingen lämnar i dag Sverige av sådana orsaker, för Sverige är nu ett bättre land än då, säger hon.

”Utanförskapet begränsar Sverige”

Hon talade även mycket om arbetslösheten och den utanförskap det skapar att stå utanför arbetsmarknaden.

– Det nya utanförskapet skapar otrygghet för hela samhället. Det begränsar människor. Det begränsar Sverige.

Satsningar på fler arbetstillfällen och högre utbildning är vad som krävs för att minska detta utanförskap, menar Anna Kinberg Batra. M-ledaren talade om Sveriges exportberoende, något som skulle främjas och underlättas genom enklare regler för småföretagen.

– Vi kommer nog aldrig ha världens mest använda språk, mest centrala läge eller bästa vårväder, men just därför är det viktigare att kunna konkurrera med andra.

Vill skapa gratis förskola

Bland de konkreta politiska nyheterna fanns förslag om en avgiftsfri förskola redan från två års ålder.

– Det ger fler barn det utrymme till lek och lärande som de behöver. Särskilt de som inte får det hemma, säger Anna Kinberg Batra.

– Det ger också familjer, särskilt de med låga inkomster, ännu bättre möjligheter att kombinera familjeliv med arbete.

Förslaget innebär att barn kan nyttja den allmänna förskolan redan då de fyllt två år, snarare . Det skulle innebära att föräldrarna får rätt till avgiftsfri förskola 15 timmar i veckan för sina tvååringar. Hur mycket föräldrar tjänar på förslaget beror enligt TT på vilken kommun de bor i.

Mer pengar på mindre barngrupper

Enligt Moderaternas beräkningar, som TT tagit del av, skulle det till exempel innebära 400 kronor i lägre dagisavgift i månaden för en LO-familj med månadsinkomster på 23.000 kronor i Linköping. En ensamstående förälder i Göteborg med samma månadsinkomst skulle spara 200 kronor. Förslaget beräknas kosta staten en miljard kronor årligen.

Ett annat förslag som togs upp var mer pengar till satsningar på mindre barngrupper – från de 830 miljoner kronor i Alliansens budget som antogs i höstas, till sammanlagt en miljard.

”Fler måste vilja bli lärare”

Lärarförbundet välkomnar satsningarna på förskolan – men varnar för att den extra miljard som Moderaterna vill satsa inte kommer att ha någon effekt om man inte samtidigt får fler att vilja bli förskolelärare.

– I dag är det en enorm brist på förskolelärare. Menar man allvar med att satsa på förskolan måste man också se till att höja lönerna och minska arbetsbelastningen så att fler väljer att utbilda sig, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

Fakta: Allmän förskola

Alla barn har rätt till kostnadsfri allmän förskola tre timmar per dag (525 timmar per år) från och med höstterminen det år då barnet fyller tre år. Moderaternas förslag är att den allmänna förskolan ska införas från två års ålder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.