Svenske Nobelpristagaren hyllade Bromma i sitt tal

Uppdaterad
Publicerad

Det sparades inte på krutet. I kväll ägde festernas fest, Nobelbanketten, rum i Blå hallen i stadshuset i Stockholm. När nobelpristagarna sent på torsdagskvällen höll sina tal valde den svenske pristagaren i kemi, Tomas Lindahl, att hylla sin gamla gymnasieskola i Bromma – vilket möttes av jubel och skratt.

– Jag hade förmånen att gå i en utmärkt statlig skola: Bromma Gymnasium, sade Tomas Lindahl i sitt tal, strax efter 22.30 i Blå hallen i Stockholm där Nobelbanketten traditionsenligt ägde rum.

Han berättade sedan vidare om hur han som barn lämnade Bromma med sin familj och flyttade till centrala Stockholm. Ny skola för den unge Lindahl innebar en katastrof, förkunnade han i sitt tal.

Nobelpriset 2015

– Jag gillade inte lärarna i skolan, och lärarna gillade inte mig. En av dem underkände mig till och med i kemi, säger Lindahl.

Vidare tackade han sina föräldrar som hjälpte honom tillbaka till skolan i Bromma, vilket sedan ledde honom till läkarutbildningen och Karolinska institutet. I kväll stod svenske forskaren Tomas Lindahl som representant för det kemipris han delar med Aziz Sancar och Paul Modrich.

Traditionsenlig ceremoni

Pristagarnas tal föranleddes av en lång storslagen dag, och kvällen inleddes med ceremonin i Konserthuset i centrala Stockholm där Nobelprisutdelningen ägde rum.

Inne i Konserthuset fick gästerna fick uppleva en pampig prisutdelning i en sal smyckad med blomsterdekorationer som skulle skapa vårkänslor. Och de fick också se en svensk pristagare. Tomas Lindstrand var en av de tre som delade på kemipriset.

De fick kvällens längsta applåder

Kvällens kanske längsta applåder fick de två kvinnliga pristagarna, medicinpristagaren Tu Youyou och litteraturpristagaren Svetlana Aleksijevitj.

Festligheterna brukar också vara en högtidsstund för alla som tycker om kungliga klänningar. I år hade drottning Silvia valt en sprakande röd klänning, medan kronprinsessan Victoria bar en lila med en capeliknande topp i genomskinligt siden.

Blå hallen fylldes

Senare var det dags för de omkring 1.350 gäster att ta plats i Blå hallen i Stadshuset, för årets största fest.

Som vanligt var det stor spänning i luften kring vilken meny som skulle presenteras för gästerna. Till vardags driver Nobelkocken Sayan Isaksson den prisbelönta restaurangen Esperanto i Stockholm, som sedan 2007 har en stjärna i Michelinguiden. Hans framgångsrika koncept bygger på råvaror som är noggrant utvalda med omsorg för djur och natur. Samma tankesätt genomsyrade årets Nobelmeny.

Kebabrulle inspirerade

En kebabrulle, ett modernt hållbarhetstänk och en majblomma – det är inspirationen till årets Nobelmiddag. Varmrätten bestod av glödbakad kalv svept i svamp, rotselleri och äpple samt rostad sellerijuice, serveras med potatispithiviers.

– Jag vill få in Nobel i en samtida kontext, sa Sayan Isaksson som har skapat förrätten och huvudrätten på menyn.

Efterrätten var en mycket komplicerad sådan – körsbärsblomma med smak av kaffe och mandel. Konditorn Daniel Roos la 16 timmar på att kavla nougaten.

”Så vacker”

– Den är så vacker så man helst inte äta den så man inte förstör, sa krögaren Malin Söderström när hon provsmakade desserten i SVT.

I vanlig ordning pratades det förstås också mycket om gästernas – och i synnerhet kungligheternas – kläder. Prinsessan Sofias smycken uppmärksammades av Dagens Nyheters folkvettsexpert Magdalena Ribbing.

– Fantastiska smaragdörhängen, bergis en miljon, sa Magdalena Ribbing om prinsessan Sofias örhängen.

– Diademet fick hon till sitt bröllop av kungen och drottningen i present och det är ett alldeles privat diadem gjort av briljanter och smaragder. Man kan ana en viss orientalisk stil i den också, sa hon.

Kimono och folkdräkt

Men inte bara kungligheterna hade klätt sig vackra. Flera japanskor hade traditionella kimonoliknande klänningar, och även andra hade dragit på folkdräkten.

Sedan följde en hyllning till svensk musik i modern tid. Åhörarna skulle tas med på en resa från dåtid till vår samtid och vidare till framtiden. Gästerna fick höra sång från bland andra Seinabo Sey och Anna Ternheim.

Nobelpristagarna tal fick sedan runda av ännu en ståtlig festkväll i Alfred Nobels minne.

Udda tradition lever kvar

En lite konstig tradition kring prisceremonin fortsätter att leva vidare. Även i år ska en naken man lyckats ta sig till Hötorget där han greps. Tidigare nakendemonstrationer har varit i protest mot Kinas regim, det är oklart om denna var det också.

Nobelmenyn 2015

Piggvar och kammussla med växter från havet, brynt smör och löjröm.

* * *

Glödbakad kalv svept i svamp, rotselleri och äpple samt rostad sellerijuice, serveras med potatispithiviers.

* * *

Körsbärsblomma med smak av kaffe och mandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2015

Mer i ämnet