Även ett nyanställningsstopp kommer råda inom de varslade yrkesgrupperna. Där ingår bland annat sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker.
– Vi behöver rimliga villkor för att orka ett helt yrkesliv, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.
Kan påverka patienter
Blockaden gäller i alla regioner samt på de stora sjukhusen i Stockholm som drivs av olika bolag. Det är främst inom planerade vård som blockaden väntas få konsekvenser för patienter.
– Det är klart att det kommer att märkas. Men jag vill verkligen säga det till alla medborgare i Sverige; har jag patienten framför mig som legitimerad profession så har jag ett ansvar. Och det ansvaret kommer vi alltid att ta, säger Ribeiro och fortsätter:
– Men att se till att det finns en svensk hälsosjukvård för hela befolkningen. Den är politiken och arbetsgivarens ansvar och då måste man lägga de resurserna.
SKR: ”Skulle medföra enorma kostnader”
I dag arbetar många i yrkesgrupperna 38-timmarsveckor, enligt Ekot, men Vårdförbundet menar att det ofta blir övertid. Deras främsta krav har varit att veckoarbetstiden ska kortas.
Det är framför allt i den frågan som parterna inte lyckats nå varandra, säger SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg:
– Vi har tillmötesgått Vårdförbundet på flera delar men vi kan inte tillmötesgå kravet om en arbetstidsförkortning. Det skulle medföra enorma kostnader och riskera att leda till stora svårigheter att bemanna verksamheterna.
Hon menar att det är ett omfattande varsel som kommer att påverka patienterna.
– Sjukvårdens resurser kommer att behöva koncentreras till akuta operationer och behandlingar för att undvika fara för liv och hälsa.
Förhandlingarna behöver återupptas snarast, säger Jeanette Hedberg som hoppas på snabb återkoppling från Vårdförbundet.
– Det ligger i båda parters intresse och det är båda parters ansvar att vi träffar ett avtal och undviker att den här konflikten drar ut på tiden.