Kommunalrådet Mats Gerdau i Nacka visar en p-plats där kommunen vill bygga modulhus. I Jönköping får flyktingar bo i en fd bilhall. Foto: SVT/Agenda/Aktuellt

Kommunerna: ”Vi klarar inte anvisningslagen”

Uppdaterad
Publicerad

En ny lag tvingar landets kommuner att ta emot ett visst antal flyktingar varje år, men hittills i år har kommunerna bara lyckats få fram bostäder till hälften. – Det är absolut inte så att inte vill ta emot nyanlända, men just nu har vi inga bostäder och då går det inte, säger det moderata kommunalrådet Adam Reuterskiöld.

Adam Reuterskiöld är moderat och kommunalråd i Ekerö kommun utanför Stockholm. 

– Det är absolut inte så att inte vill ta emot nyanlända, men just nu har vi inga bostäder och då går det inte, säger han till Agendas reporter.

Agenda

Han visar på ett område där kommunen har försökt få till snabba bostäder men där lagstiftningen lagt hinder i vägen.

”Nu har vi inga fler bostäder”

Sedan lagen som tvingar alla kommuner att ta emot flyktingar trädde i kraft i mars i år, har Ekerö tagit emot 86 personer. Men nu säger kommunledningen stopp:

– Vi har förmedlat alla bostäder i bostadskön, vi har byggt om de lokaler vi kan till bostäder och vi ser att nu har vi inga fler. Då måste vi säga det, konstaterar Adam Reuterskiöld.

Även i Nacka kommun säger man att man snart inte klarar att ta emot fler flyktingar. Här har man planer på att bygga modulhus, men det går långsamt.

”Vårt dilemma: Det tar tid”

– Vi har tänkt att bygga modulhus. Paviljonger med kanske 50-60 lägenheter. Men det tar tid att få hit paviljongerna och att få folk att flytta in. Det är vårt stora dilemma: Det tar tid att få fram nya bostäder, säger Mats Gerdau (M), kommunalråd i Nacka.

Mats Gerdau är ett av de 23 moderata kommunalråd som nyligen protesterade mot den nya anvisningslagen.

”Många S-kommuner har större problem”

Det är just moderater runt om i landet som nu protesterar öppet och som nyligen skrev ett brev till regeringen. Samtidigt är det många moderatledda kommuner som tidigare fått kritik för att inte ha tagit emot tillräckligt många flyktingar.

– Tittar vi på statistiken för hela landet så är det massor av socialdemokratiskt styrda kommuner som har mycket större problem än vi har, säger Mats Gerdau och nämner som exempel Nyköping, Malmö och Stockholm, som endast tagit emot mellan 20 och 25 procent av det anvisade antalet flyktingar.

– Hela kommun-Sverige reser sig upp som en man och säger: det kommer inte att gå, säger han.

”Hoppas vi slipper tillfälliga lokaler”

Men i Stockholms kommun är man lojal mot regeringens lagstiftning, även om det går trögt.

– Min målsättning är att klara det här. Det kommer att bli jättetufft och det kan handla om tillfälliga lösningar som vandrarhem och enklare hotell. Det sista medlet som vi kan ta till är ju övernattning i tillfälliga lokaler. Så långt hoppas jag att vi slipper gå, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm.

Även andra kommuner är beredda att ta till okonventionella lösningar för att ordna fram bostäder åt de nyanlända. I till exempel Jönköping har flyktingar blivit inhysta i en bilhall.

”Kan vara bättre att bo på flyktinganläggning”

Det kommunerna vill se nu är att flyktingarna i stället ska stanna kvar på Migrationsverkets boenden.

– Att flytta folk som har bott i ett fungerande boende till en madrass på ett golv känns ovärdigt och hjärtlöst, säger kommunalrådet Mats Gerdau i Nacka.

– Om vi pratar sovsalar så är det inte en rimlig boendemiljö för någon. Då kan det vara bättre att bo kvar på en flyktinganläggning, säger finansborgarrådet Karin Wanngård i Stockholm.

Reportaget sänds i Agenda söndag 6 november kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. Intervju med Ylva Johansson (S), arbetsmarknads- och etableringsminister .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet