Kommunalrådet: ”Vi kommer inte att ordna något annat boende”

Uppdaterad
Publicerad

Alla personer som har uppehållit sig i lägret i Sorgenfri har nu lämnat platsen självmant och polisen har låst grindarna. Men gruppen som lämnade lägret tog sig till kommunhuset för att protestera mot avhysningen. Enligt nya uppgifter väljer nu flera att återvända till Rumänien.

När polisen anlände till migrantlägret i Sorgenfri på tisdagsmorgonen hade mellan 50 och 100 personer samlats utanför ingången till lägret. För att kunna ta sig in i lägret, släpade polisen iväg aktivister som utövade passivt motstånd. Polisen samtalade med de 30-40-tal boende som fanns kvar på platsen för att få dem att åka därifrån frivilligt. Till sist gick gruppen från området, samtidigt som de sa att de skulle ta sig till kommunhuset för att protestera mot beslutet att avvisa dem från Sorgenfri.

Kommunalrådet Carina Nilsson (S) menar att hon varit tydlig med att informera de boende om att de var tvungna att flytta.

Migrantlägret i Malmö

– Jag var faktiskt själv och informerade i torsdags för jag ville vara säker på att man uppfattat vad som skulle hända, att det gick ut en tidsfrist i söndags, säger hon.

Kommunen erbjuder tillfälligt evakueringsboende och hjälp till hemresa, men i övrigt kommer kommunen inte att anordna boende för de som nu blir avhysta.

– Jag har ju haft kommunikation med gruppen hela tiden och varit väldigt tydligt och sagt att vi inte kommer att ordna något annat boende, säger Carina Nilsson (S).

– Det handlar om likabehandling. Man måste ta ansvar för att själv ordna sitt boende, säger hon.

Polisbefäl: ”19 personer åker tillbaka till Rumänien”

Enligt nya uppgifter från polisen och Sociala resursförvaltningen hade 19 EU-migranter på tisdagkvällen accepterat Malmö stads erbjudande om resa till Rumänien.

Många protesterar

Många människor har protesterat mot avhysningen och de som är kvar i lägret vill inte lämna platsen där de bor.

– Det är klart att det här är en oerhört utsatt grupp, säger Carina Nilsson (S).

I Lund upplåter man kommunal campingplats för EU-migranter. Är det en lämplig plats?

– Jag följer noga det som sker i andra kommuner. I Helsingborg och Lund , där handlar det om färre personer. I Lund har man inte kommit igång med detta ännu och i Helsingborg skulle de haft öppet i tre månader, de öppnade i april. Det är ingen permanent lösning, att folk bor i tält under vintern.

Under dagen ska kommunen träffa representanter från Rumäniens ambassad.

– Vi ska diskutera lösningar som de kan göra. Det är positivt, den enda egentliga lösningen är att Rumänien bygger upp en välfärd för hela sin befolkning, att de slutar diskriminera vissa grupper

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet