Anders Wallentin, chef på Arbetslivresurs, tillbakavisar att det skulle råda en norm om tio deltagare per halvtid inom organisationen. Foto: TT & SVT

Konsultbolag lurar Arbetsförmedlingen – heltid blir halvtid

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Arbetslivsresurs får hundratals miljoner av Arbetsförmedlingen för att hjälpa arbetslösa långt från arbetsmarknaden, men SVT kan avslöja en stor skillnad mellan vad bolaget lovat myndigheten – och verkligheten.

Insatsen kallas ”Introduktion till arbete” och riktar sig till människor som står långt från arbetsmarknaden. Med bland annat samtal, rehabiliteringsinsatser och arbetsträning ska de arbetssökande få hjälp att komma tillbaka till arbetsmarknaden efter långa perioder av arbetslöshet eller sjukskrivning.

– Jag tycker att det är ett jätteviktigt uppdrag att få ge arbetssökande en chans att komma tillbaka in i arbetslivet, säger ”Lena”, som jobbar med insatsen.

Intäkter för hundratlas miljoner

Tidigare statliga Arbetslivsresurs, numera riskkapitalägt, tog storslam i Arbetsförmedlingens upphandling. Under fjolåret kunde man börja jobba med tusentals arbetslösa över hela landet. Bolagets intäkter för tjänsten uppgår enligt SVT:s beräkningar till hundratals miljoner.

Arbetslivsresurs arbetar dels med egen personal, dels med så kallade underkonsulter – huvudsakligen egenföretagare med stor vana av branschen och målgruppen.

Tio deltagare på ett halvtidsuppdrag

”Lena” är en av dessa underkonsulter.

Hon berättar att hon förväntas arbeta med maximalt tio deltagare – och att hon förväntas klara uppdraget på motsvarade en halvtid. På den andra halvtiden kan hon ha andra uppdrag, något som enligt ”Lena” har varit ett tydligt budskap från Arbetslivsresurs.

– Vi fick uppdraget på motsvarande halvtid så vi kunde jobba halvtid med andra uppdrag. Och på halvtidsuppdraget har vi då tio deltagare.

Går emot krav på heltid

Men när SVT Nyheter granskar Arbetsförmedlingens upphandlingsunderlag, visar det sig att där står något helt annat. Konsulterna ska ansvara för max tio deltagare men det ska vara på heltid.

Under avsnittet ”Personaltäthet” står uttryckligen att ”en arbetskonsulent ansvarar för högst 10 deltagare” och att ”krav på personaltätheten avser personella resurser på heltid.” Myndigheten preciserar också möjligheten till undantag: ”Har samordnaren/arbetskonsulten ansvar för ett mindre antal deltagare kan samma person även ha andra arbetsuppgifter i proportion till antalet deltagare.” Undantag från heltid förutsätter alltså att man arbetar med färre än tio deltagare.

”Ren skandal”

Att konsulterna förutsätts arbeta på heltid bekräftas också för SVT av Henrietta Stein, som är chef för den avdelning på Arbetsförmedlingen som arbetar med tjänsten, samt av myndighetens upphandlingsavdelning som har besvarat frågor om bland annat heltidsbegreppet till leverantörer under upphandlingen.

”Lena” reagerar starkt på Arbetsförmedlingens skrivningar.

– Om det är så att vi ska jobba heltid är det ju en ren skandal tycker jag. Man lurar ju skattebetalarna! Vi jobbar halvtid, det är det vi har fått i vårt uppdrag.

Bolaget slår tillbaka

På Arbetslivsresurs är Anders Wallentin chef över den avdelning som arbetar med ”Introduktion till arbete”. Han hävdar inledningsvis att det inte går att över huvud taget diskutera arbetstider när det gäller underkonsulterna, eftersom dessa är egna företagare. När vi berättar att tio deltagare per halvtid beskrivs som en norm av chefer ute i hans organisation tillbakavisar han bestämt att så skulle vara fallet.

– Någon sådan norm finns inte hos oss.

Våra källor säger att det är era chefer som har gett det budskapet?

– Ja, men då stämmer inte det. Man klarar inte det här på en halvtid, säger Anders Wallentin.

Men SVT har varit i kontakt med en rad underkonsulter i olika delar av landet som ger samma bild – att Arbetslivsresurs förutsätter att man klarar tio deltagare på en halvtid.

”Direkt felaktigt budskap”

Flera uppger till och med att Arbetslivsresurs chefer hänvisar till Arbetsförmedlingen och säger att det är myndigheten som har lagt ribban på tio deltagare per halvtid.

– Ja det är förvånansvärt, det budskapet har jag aldrig hört, säger Anders Wallentin.

Ja, det är ju direkt felaktigt?

– Det är ett direkt felaktigt budskap.

Arbetsförmedlingen agerar

”Lena” säger att hon är jättebesviken på Arbetslivsresurs.

– Man lurar både Arbetsförmedlingen och de arbetslösa, som inte får det stöd som de har rätt till.

Arbetsförmedlingen lovar nu att titta på Arbetslivsresurs agerande.

– Självklart kommer vi att titta på det här. Är det en avvikelse kommer vi också att vidta rättsliga åtgärder, säger Henrietta Stein på Arbetsförmedlingen.

Arbetslivsresurs

Enligt Arbetslivsresurs senaste årsredovisning från 2013 omsatte bolaget 223 miljoner kronor och hade en rörelsemarginal på 10,3 procent. Vinsten efter skatt hamnade på 17,7 miljoner kronor.

Under perioden 2011 till 2013 arbetade Arbetslivsresurs med uppdraget ”Rehabiliteringstjänster” som omfattade cirka 2.000 platser på 27 orter i Sverige. I januari 2014 vann Arbetslivsresurs upphandlingen av ”Introduktion till arbete”, som var en fortsättning och utveckling av ”Rehabiliteringstjänster”. Upphandlingen överklagades vilket ledde till att verksamheten inte kom igång förrän under hösten 2014. Bolaget har ännu inte lämnat in sin årsredovisning för verksamhetsåret 2014 till Bolagsverket.

Arbetslivsresurs ägdes tidigare av staten. I juli 2011 meddelade den dåvarande finansmarknadsministern Peter Norman (M) att regeringen sålt bolaget för 145 miljoner kronor till SMTW Personal Holding som kontrollerades av riskkapitalbolaget Norges Investor.

SVT Nyheter kunde i januari 2014 avslöja att fler av riskkapitalisterna bakom SMTW Personal Holding hade sitt ägande via pappersbolag i skatteparadiset Schweiz.

I december 2012 bytte Arbetslivsresurs moderbolag namn, från SMTW Personal Holding till Aktriva AB. Den 5 maj 2015 ändrades namnet igen, nu till Arenakoncernen AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.