Under vecka 46, i början av november, noterade Migrationsverket nytt rekord i antal asylsökningar, såväl totalt som för antalet asylsökande ensamkommande barn och ungdomar. Då kom 10.551 asylsökande, varav 2.932 ensamkommande. Denna vecka följde på ett antal veckor då antalet låg väl över 9.000 i veckan, totalt, varav omkring 2.000 ensamkommande.
Ändring efter årskiftet
Den 24 november presenterade statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson regeringens nya åtstramningar i asyl- och flyktingpolitiken, det som nu blir till en tillfällig lagstiftning som träder i kraft i maj, och som ska gälla i tre år.
Fram till årsskiftet föll sedan antalet asylsökande till Sverige påtagligt, och efter årsskiftet, då id-kontroller infördes, har antalet legat stadigt under 1.000 i veckan, för att i förra veckan falla ända ner till 577. Av dessa asylsökningar rör endast 34 ensamkommande. Den sistnämnda siffran är så låg att vi måste gå tillbaka ända till 2012 för att hitta en lika låg veckonotering för antalet ensamkommande.
Forsatt tryck
Summa summarum har antalet asylansökningar fallit, från toppen till förra veckans botten, med 95 procent, och antalet ensamkommande har fallit med närmare 99 procent. Om detta är ett facit av regeringens åtstramningar har varit framgångsrika återstår att se. Vi vet att flyktingar trycker på nere i södra Europa, och försöker ta sig norrut, men vi vet inte hur framgångsrika de är med denna strävan, och hur lätt, eller snarare svårt, det är att ta sig in i Sverige.
Klart är att flyktingutmaningen för Europa som helhet inte på något sätt har avtagit bara för att trycket mot Sverige, åtminstone i nuläget, ser ut att ha lättat drastiskt.