• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Kraftig ökning av fusk med handikapptillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Lånade tillstånd, köpta tillstånd, förfalskade tillstånd – fusket med handikapptillstånd för parkering har de senaste åren ökat kraftigt i Malmö, Göteborg, Södertälje och Stockholm. Det visar en granskning som SVT Nyheter har gjort.

SVT Nyheter har under två månader tittat närmare på ett hundratal bilar som parkerat på handikapp-parkeringsplatser i Stockholms innerstad. Granskningen visar att fusket är omfattande.

I oktober och november lät trafikkontoret i Stockholms stad parkeringsvakter fotografera och kontrollera de utländska handikapptillstånd som de observerade.

Fusket med handikapptillstånd

– Majoriteten var troligen falska, skriver trafikkontorets enhetschef Karin Hebel i ett mejl.

Sammanställningen visade till exempel att av 740 utländska tillstånd låg 95 procent av tillstånden i svenska bilar.

– Det är ganska osmakligt att utnyttja handikapptillstånden, säger Karin Hebel.

Majoritet missbruk

Daniel Johansson har jobbat som parkeringsvakt i Stockholm i många år. Han har engagerat sig särskilt i problemen kring handikapptillstånden. Han ser dagligen misstänkt parkeringsfusk. Daniel Johansson uppskattar att upp till 70 procent av parkerandet med handikapptillstånd är missbruk. 

– Det är alltid någon som lånar någon annans, säger han.

Det råder olika regler i olika kommuner. Den som har ett handikapptillstånd i Stockholm får parkera upp till 24 timmar på handikapprutor men även där det råder parkeringsförbud. Det gör dem mycket attraktiva i storstädernas centrala delar.

Lånas och förfalskas

Det finns flera sätt att missbruka tillstånden.

  1. Vanligt är att låna någon anhörigs tillstånd. Av de tillstånd SVT granskat som utfärdats av kommuner utanför Storstockholm var majoriteten av bilägarna skrivna i andra kommuner.
  2. Förfalskade tillstånd från andra kommuner. Nyligen upptäckte p-vakter i Stockholm att samma tillstånd fanns i 40 varianter.
  3. Stulna tillstånd. Flera handikappade SVT talat med berättar om hur de fått inbrott i sina bilar och enbart blivit av med tillståndet.
  4. Sålda äkta tillstånd. Handikappade som inte behöver sina tillstånd säljer dem ibland.
  5. Falska EU-tillstånd. Här sker en kraftig ökning. Eftersom EU-tillståndet gäller i alla EU-länder är de mycket populära och de är betydligt svårare att kontrollera än svenska. SVT har identifierat en lång rad falska utländska tillstånd.

Även i Göteborg har fusket ökat. Bland annat har Git Jansson vid trafikkontoret märkt att det blivit allt vanligare med hemmagjorda tillstånd och förfalskade utländska.

– De har ökat markant senaste tiden. Jag tycker det är så tråkigt att inte medmänskligheten finns kvar, säger Git Jansson.

Danska tillstånd vanliga i Malmö

I Malmö upptäckte parkeringsvakterna för ett år sedan allt fler svenska bilar med danska handikapptillstånd. Enligt Gill Arnehall, som är funktionsansvarig på Parkering Malmö, var orsaken den nya lag om så kallade bilmålvakter som infördes för ett drygt år sedan. Lagen kom till för att stoppa dem som skrev sina bilar på så kallade målvakter för att undvika avgifter och parkeringsböter.

– Det ökade lavinartat efter att den nya lagen trädde i kraft, säger hon.

Men i våras lyckades de minska problemet efter att parkeringsvakterna började samarbeta med sina kollegor i Köpenhamn. Nu är det i stället andra falska EU-tillstånd som är vanliga.

– Det är bland annat polska, ungerska och från Kroatien, säger Gill Arnehall.

Liga i Södertälje

De senaste åren har det även dykt upp ovanligt många handikapptillstånd från Södertälje i Stockholm. Många av dem har visat sig vara falska och enligt kommunen rör det sig troligen om en liga.

– I Södertälje har vi sett ett ökat missbruk gällande dessa tillstånd, skriver Lars Neimert på Södertälje kommun i ett mejl.

I år har Södertälje tillsammans med polisen och Kronofogden gjort extra insatser mot fusket. Bilar har beslagtagits och ett 20-tal tillstånd har dragits in.

Tipsa oss!

Känner du till fler exempel på allvarligt missbruk? Tipsa oss!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fusket med handikapptillstånd

Mer i ämnet