Förra veckan presenterade LO sin årliga rapport om inkomstskillnader mellan industriarbetare och vd:ar i de största bolagen. Den visade på ökade inkomstskillnader. Men flera stora bolag som ägs av folkrörelser fanns inte med i undersökningen.
Coops vd toppar löneligan
Coop Sveriges vd Sonat Burman-Olsson toppar löneligan bland vd:arna i folkrörelser och kooperationen som SVT Nyheter granskat. I går redovisade bolaget en rörelseförlust på 306 miljoner kronor för hennes första verksamhetsår som vd.
Hon har 10 miljoner kronor om året i lön före skatt, plus pensionsavsättning på 3,5 miljoner. Trots att hon inte har ansvar för andra delar inom KF, till exempel Akademibokhandeln och Nordstedts förlag fick hon 2 miljoner mer i årslön än sin företrädare Frank Fiskers som tvingades avgå som koncernchef för KF-koncernen. Han hade 8 miljoner i lön 2013 och större ansvar. Den nya vd:n har fått 25 procent mer än företrädaren.
– Det här är en ny rekrytering som skedde i fjol vilket ju normalt betyder en ökning av kompensationen för vd. Hon var vice vd för Ica. Man har valt en person som är mest lämpad för att vända Coop. Ersättningen följer vår policy om att lönen ska vara marknadsmässig, men inte branschledande, säger Coop Sveriges kommunikationsdirektör Olle Axelsson
KF fick också en ny vd efter Frank Fiskers avgång. Men den nye vd:n för KF, Tommy Ohlström, fick nöja sig med 2,1 miljoner kronor om året i lön, plus pensionspremier eftersom han inte fick samma ansvar som Frank Fiskers.
Diskussioner om nivån
För några år sedan var det diskussioner om ersättningen till Folksams före detta vd Anders Sundström som nu är styrelseordförande i Coop Sverige. Hans efterträdare har också fått löneförhöjning. Förra året hade Folksams vd Jens Henriksson 5,4 miljoner kronor i fast lön före skatt. Till det kommer semesterlön, vissa förmåner och pensionspremier
– Lönesättningen för Folksams vd baseras på statistik från KFO, arbetsgivarföreningen för kooperativa och idéburna företag och organisationer. Denna används för att jämföra marknaden för lönesättning, säger Göran Lindblå, ordförande för Folksams ersättningsutskott.
Folksams vd fått 17,6 procent högre lön än vad Anders Sundström hade fyra år tidigare. Under samma period var inflationen i Sverige 3,3 procent. Mellan 2010 och 2013 ökade de anställdas löner med i genomsnitt 7,7 procent. Jens Henrikssons lön har alltså ökat mer.
HSB:s vd tjänar minst
HSB:s vd Pernilla Bonde är den som har lägst lön av dem som SVT Nyheter granskat. 2014 hade hon 1 191 000 kronor i fast lön före skatt, plus semesterlön och vissa förmåner.2010 hade hon 980 000 kronor. Det är en ökning med 21,5 procent på fyra år och betydligt mer än de 7,7 procent anställda fick i genomsnitt under samma period.
– Förklaringen till löneutvecklingen beror på att vd har fått ökade arbetsuppgifter och ökat ansvar. Det handlar framför allt om HSBs samlade inköpsverksamhet och samordnad IT lagts under Riksförbundet och vd, säger presschefen André Johansson på HSB.
LRF:s vd Anders Källström hade 2.534.000 kronor i fast lön före skatt förra året. Till det kommer 308.000 kronor i rese- och bostadsförmån före skatt och avgifter. Förmånen gäller bostad i Stockholm och fria hemresor till Örnsköldsvik. 2010 hade han 2.269.000 i lön och inga förmåner alls.
– Rensat från faktiska kostnadsersättningar är Källströms ökning över perioden 11,7 procent. I övrigt rör sig ökningarna på totala ersättningspaketet på 2,0 till 3,7 procent per år vilket vi bedömer som marknadsmässigt och i överenstämmelse med det övriga tjänstemannakollektivet, säger LRFs ordförande Helena Jonsson
AMF:s vd Johan Sidenmark hade 4.918.320 kronor i fast lön före skatt förra året. Hans företrädare Ingrid Bonde hade 4.295.000 kronor i fast lön 2010. Det är en ökning med 14,5 procent.
– Vd:s lön har ökat med i genomsnitt per år 3,45 procent under perioden 2010-2014. AMFs löner är marknadsmässiga, men inte marknadsledande. Vd:s lön beslutas av AMFs styrelse, säger Emelie Ericson, pressansvarig på AMF.
Riksbyggens vd Leif Linde är den som fått minst i procentuell höjning. På fyra år är ökningen 8,1 procent. Förra året hade han 2 269 923 kronor i fast lön före skatt, semesterlön och övriga förmåner. Hans företrädare Sten-Åke Karlsson hade 2 099 552 kronor i fast lön 2010.
– Vi har egentligen ingen annan kommentar än att det här är den löneutveckling vår styrelse har bedömt rimlig. Vi har ingen uppfattning om hur denna står sig gentemot andra företag, säger Jonas Morian som är presschef på Riksbyggen.