– Det var det största och starkaste jordskalv jag har känt i hela mitt liv. Det varade en lång stund, och jag kände mig yr, kunde inte gå, berättar 60-åriga Maria Torres i Quito.
Bland de värst drabbade områdena finns Pedernales, som är ett vanligt turistmål.
– En del byar är helt förstörda. Det som har hänt här är en katastrof, säger Pedernales borgmästare Gabriel Alcivar.
Presidenten är mest bekymrad över de som har avlidit.
– Allting kan återuppbyggas, men de liv som har gått förlorade kommer aldrig att återfås. Det materiella är minst viktigt, säger president Rafael Correa.
Regeringen har beskrivit skalvet som det värsta sedan 1979, då 600 personer dog och 20.000 skadades, rapporterar Reuters.
Kraftigaste skalvet på årtionden
Myndigheterna har utfört undantagstillstånd efter jordskalvet, som med magnituden 7,8 är det kraftigaste på årtionden. Skadorna är ”betydande” nära epicentrum och bland annat i den stora handelsstaden Guayaquil.
– Lamporna föll ner från taket. Människor sprang runt i panik, berättar 30-årige Luis Quimis, som väntade på flygplatsen i staden.
Skalvet skakade huvudstaden Quito ordentligt, delar av staden blev strömlös och människor flydde i panik ut på gatorna i rädsla för potentiella efterskalv.
– Jag var i mitt hus och tittade på en film när allt började skaka. Jag sprang ut på gatan och nu vet jag inte vad som kommer att hända, säger Lorena Cazares, boende i Quito.
Kändes även i Peru
Jordbävningens epicentrum låg på tio kilometers djup ute i havet, omkring 173 kilometer från Quito och bara 28 kilometer från kuststaden Muisne, enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS.
Skalvet skakade även norra Peru som även de har utfärdat en tsunamivarning. I Ecuador har 10.000 soldater och 3.500 poliser behövt rycka in och hjälpa till i de drabbade områdena.
Sitter fast
Människor uppges sitta fast i rasmassorna. Myndigheterna har skickat ut 13.500 militärer för att försöka undsätta drabbade.
– De senaste uppgifterna är att staden Pedernales, som är en väldigt populär turistort vid havet, är i princip jämnad med marken. Dit har hjälpen inte nått fram ännu, säger SVT:s korrespondent Erika Bjerström och fortsätter:
– Borgmästaren har gått ut och berättat att det finns raserade hotell, där turister sitter fast. Man hör människor, barn ropa på hjälp. Borgmästaren säger att det är kaos, att plundringar har inletts.
Samtidigt är det svårt att inleda ett räddningsarbete med traktorer, eftersom människor lever inne i rasmassorna och man måste vara väldigt tyst för att höra ropen på hjälp. Människor har också kommunicerat via mobilappar att de sitter fast.
Nu uppmanas människor att ge sig iväg från kusttrakterna för att sätta sig i säkerhet.
Inga svenskar
Svenska UD hade strax före klockan 20 inga uppgifter om drabbade svenskar.
– Ambassaden i Bogota och honorärkonsulatet i Quito följer händelseutvecklingen och söker mer information. Ambassaden uppskattar antalet svenskar till ett hundratal i hela Ecuador, säger Victoria Bell på UD:s presstjänst.