Linda Nordlund ordförande i Folkpartiets ungdomsförbund, LUF. Foto: SVT

Krav inom alliansen: riv upp överenskommelsen

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om decemberöverenskommelsens vara eller inte vara kan komma att bli het på de borgerliga partierna stämmor i höst. I Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna finns nu motioner som kräver att överenskommelsen rivs upp.

Kritikerna kallar överenskommelsen för DÖ.

– Den lägger en våt filt över allianspolitiken. Vi opponerar men vi gör ingenting åt det och folk förväntar sig att vi ska driva saker hela vägen ut, det är det man röstar för, säger Magnus Agestav (KD), kommunpolitiker i Västerås, som är en av dem som författat en motion med titeln ”Segra eller DÖ” (DÖ = decemberöverenskommelsen).

– När vi nu med rätta kritiserar regeringen får vi höra från våra sympatisörer: varför gör ni ingenting åt det?

I Moderaterna har kritiken varit hårdast. I Kävlinge har lokalavdelningen röstat för att riva upp överenskommelsen och Finn Bengtsson, riksdagsledamot från Linköping kommer att lägga en liknande motion till länsstämman i Östergötland i april. Han tycker det är svårt att försvara uppgörelsen för sina väljare.

– Vi har alltså gett legitimitet för att vända Sverige i kraftig socialistisk riktning där vi passivt ska se detta ske. Jag kan inte se att det är försvarbart, säger Finn Bengtsson (M).

Debatt i höst

Den senaste veckans besked från regeringen om sänkta rot-avdrag och höjd bensinskatt har ökat frustrationen bland motståndarna men något gemensamt förslag på vad som skulle kunna ersätta den saknas. Pressa regeringen att göra upp med Alliansen, eller hoppas på ett passivt stöd från Sverigedemokraterna. Svaren spretar, men problemet uppfattas vara det samma.

– Det blir ett carte blanche för regeringen att ta Sverige kraftigt vänsterut. En minoritetsregering brukar regera genom att man skapar stöd i riksdagen för att få en mittenlinje som fler kan leva med, men det är det som decemberöverenskommelsen bryter med, säger Linda Nordlund ordförande i Folkpartiets ungdomsförbund, LUF.

I höst kommer frågan att debatteras på partistämmorna.

Fakta: decemberöverenskommelsen

För att undvika ett nyval och begränsa Sverigedemokraternas inflytande enades regeringen och Alliansen i mellandagarna om att det största blocket ska kunna regera och få igenom sin budget. 

Om oppositionens förslag ser ut att vinna ska oppositionen i så fall lägga ned sina röster i riksdagen.  

Denna mandatperiod är det de borgerliga som ska lägga ned sina röster. Om de borgerliga blir större än de röd-gröna i valet 2018 är det därefter S och MP som ska agera på samma sätt.

Överenskommelsen sträcker sig till 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.