Anna Lindh dog i samband med en operation på Karolinska sjukhuset i Solna efter knivskärningen.
Sjukhuset har gått igenom journalen och anser inte att något fel har begåtts, men vänder sig ändå till Socialstyrelsen för att få en oberoende utredning. Orsaken är uppgifter i ett kommande tv-program i TV 4 som enligt Karolinska sjukhuset ska handla om att Lindh kan ha fått felaktig vård.
-Vi har granskat det medicinska omhändertagandet av Anna Lindh. Vi har uppgifter som visar att det medicinska omhändertagandet var inte optimalt, säger Kalla faktas redaktionschef Johan Åsard.
Finns det något i era uppgifter som talar för att hon hade kunnat överleva?
-Jag tror inte någon kan säga om hon kunde överlevt eller inte. Det är helt omöjligt, säger Johan Åsard.
”Eftersom händelsen är av mycket stor nationell och historisk betydelse och det är viktigt att förebygga ryktesspridning i denna fråga, anser vi ändå att det är angeläget att Socialstyrelsen genomför en granskning av vården av Anna Lindh”, skriver Karolinska universitetssjukhuset i den hemställan som under dagen hamnar hos myndighetens regionala tillsynsenhet i Stockholm.
Överfölls på NK
Anna Lindh överfölls och knivskars inne på NK i Stockholm vid 16-tiden den 10 september 2003. Hon var vid fullt medvetande strax efter händelsen. De första rapporterna pekade mot att hon hade blivit knivskuren i armen och att hon inte var så värst illa däran. Hon fördes till Karolinska universitetssjukhuset i Solna där hon lades på operationsbordet.
Anna Lindh dog klockan 05.29 morgonen därpå. Hon hade drabbats av stora blodförluster på grund av inre blödningar. Kniven hade skadat viktiga blodkärl i buken som portådern och aorta. Dessutom var levern skadad.
Den 24 september 2003 greps och anhölls den då 24-årige Mijailo Mijailovic, som den 2 december 2004 slutgiltigt dömdes av Högsta domstolen till livstids fängelse för mordet. Bland bevisningen fanns bilder från övervakningskameror på NK samt hans DNA.
Reglerad av tystnadsplikt
Stefan Engqvist, chefläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, säger att uppgifterna – enligt sjukhuset från TV 4:s Kalla Fakta – är svåra att bemöta offentligt. Dels beror det på att han inte riktigt vet vad kritiken går ut på, dels på grund av att sjukhuset inte lämnar ifrån sig några uppgifter från Anna Lindhs journal.
-Vår sits blir väldigt konstig i ett sådant här läge. Vi är hårt reglerade av tystnadsplikt och sekretesslagar som vi inte kan bryta emot.
Han säger att svensk traumavård givetvis har utvecklats sedan 2003, men att sjukhuset enligt dåtidens rutiner agerade på bästa sätt i operationssalen och att alla inblandade gjorde allt för att rädda utrikesministerns liv.
-Vi har själva gått igenom all dokumentation och har inte funnit några fel och ingenting som skulle föranleda en anmälan enligt lex Maria. Men vi vill alltså gärna ha en oberoende granskning och då vänder vi oss till Socialstyrelsen. Vi vill undvika ryktesspridning.
Socialstyrelsen behöver mer information
Det är ännu oklart om Socialstyrelsen ska granska ärendet. Myndigheten behöver först mer information innan den kan fatta beslut, enligt Per-Anders Sunesson, chef för myndighetens tillsynsavdelning.
-Jag har inte tagit del av hemställan och jag känner inte till vilken kritik eller vilka anklagelser som riktas mot sjukhuset. Så i vart fall måste vi ta del av den kritik som riktas mot sjukhuset. Huvudregeln är att inte öppna ärenden för händelser som ligger så långt tillbaka i tiden, men med tanke på att det rör mordet på landets utrikesminister så kommer vi naturligtvis att ta det under noggrant övervägande, säger Sunesson.
TT/Rapport
Fakta: Anna Lindh
• Anna Lindh blev Sveriges utrikesminister efter valet 1998. Tidigare hade hon haft posten som miljöminister.
• Hon valdes in i riksdagen 1982. Hon var ordförande i Socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU) 1984 till 1990. Hon satt i partiets verkställande utskott från 1991.
• Anna Lindh blev 46 år. Hon var född i Enskede och gift med Bo Holmberg, tidigare landshövding i Södermanland. De fick två barn.
Källa: TT