Andy, insatsledare vid Malmöpolisen, visar en liten del av de vapen som beslagtagits hittills i år. Foto: SVT

Kriminella beställer vapen på nätet

Uppdaterad
Publicerad

De illegala vapnen blir allt fler. Trots ökande antal beslag når massor av vapen fram till de kriminella.

Agendas reporter åkte till Malmö, där polisen hittills i år har beslagtagit 140 vapen. Det är mer än dubbelt så många som under hela förra året. Nya spaningsmetoder där man riktar in sig på de allra tyngsta brottslingarna har gett resultat.

Den här kvällen kontrollerar polisen alla som passerar in och ut ur ett område där kriminella brukar hålla till.

Agenda

– De har stoppat en bil med personer som tidigare förekommit med vapen och narkotika. Vi får se. De har tagit ut en person och ska genomföra en visitation, säger Andy, som är insatsledare på Malmöpolisen.

Han förklarar hur vapen kan gömmas på olika platser i en bil – i instrumentpanelen, bakom stereon, i dörrarna, i stoppningen i taket.

Vapnen kommer i paket

Polisen och Tullverket har de senaste åren börjat samarbeta mer för att hejda utvecklingen. Postterminalen har blivit en av tullens viktigaste platser. Allt oftare kommer vapnen i paket, beställda på internet.

– Vi har hittat avvikelser i en del paket. Vi lägger undan dem i vårt undersökningsrum och gör en sekundär kontroll i en annan röntgen, och sedan öppnar vi paketen, säger Poul Christoffersen på Tullverket post och kurir.

Nya sofistikerade röntgenmaskiner och vaksam personal avslöjar mycket av innehållet, men labradoren Doris är ändå en av Tullverkets viktigaste medarbetare. Som specialist på narkotika och vapen luktar hon på tusentals paket varje dag.

”Extremt stort flöde”

– Ökningstakten på internetförsändelser är så stor så det tar tid innan vi kommer ifatt. Vi försöker hela tiden men hinner inte hitta paketen på grund av att flödet är så extremt stort, säger Poul Christoffersen.

Tullen har nästan tredubblat sina vapenbeslag på ett år. Ändå är det massor av vapen som tar sig hela vägen fram till de kriminella. På sjukhusen, inte minst i Malmö, har skottskador blivit en del av vardagen.

”Dyker upp på nya platser”

– Det som oroar mig är att det dyker upp i sammanhang och på platser som inte varit så vanliga innan. Det känner jag en stor otrygghet inför, säger Per Fornander, ambulanssjuksköterska.

Sofi Sarin, traumasamordnare, visar sjukhusets akutrum med traumaplatsen där de svårast skadade tas emot.

Personalen vill inte överdriva bilden och betonar att skottskadade personer inte kommer hit varje dag, men tendensen är tydlig.

– I år är vi väl uppe i 35-36 skottskador hittills. Det är ju en ökning jämfört med tidigare. Förra året låg vi runt 20. Det är ett problem, men vår uppgift är att anpassa oss efter hur samhället ser ut i stort. Men jag tycker givetvis det är ett problem att folk springer runt och skjuter på varandra ute på stan, säger Sofi Sarin.

Agenda söndag 23 november kl 21.15 i SVT2. I studion Henrik Malmqvist, chef för Rikskriminalpolisen. Se programmet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet