På torsdag är sista dagen för organisationer och myndigheter att tycka till om regeringens förslag till ny asyllagstiftning. Bland annat blir uppehållstillstånden tillfälliga istället för permanenta och rätten till familjeåterförening begränsas till de som har individuella flyktingskäl.
Det innebär att de som flyr från krig och konflikter, som var den största gruppen förra året, inte får ta hit sin familj.
– Rätten att få leva med sin familj är en grundläggande mänsklig rättighet och med det här nya förslaget kommer den rätten att vara obefintlig för barn. Det kommer att få väldigt allvarlig konsekvenser, säger Christina Heilborn, programchef på Unicef Sverige.
”Riskerar skapa ett A och B-lag av barn”
Samtidigt vill regeringen göra barnkonventionen till svensk lag. Det var ett löfte i statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring 2014 och på fredag kommer utredarens förslag om hur det ska gå till. Syftet är att barns rättigheter ska väga tyngre än andra intressen för myndigheter och rättsväsende.
Flera organisationer menar nu att den nya asyllagstiftningen bryter mot barnkonventionen och kräver att regeringen förklarar hur de två lagstiftningarna ska kunna förenas.
– Det blir en pedagogisk uppförsbacke av gigantiska mått. Att göra barnkonventionen till svensk lag innebär ju att alla myndigheter måste pröva sina beslut utifrån barnens bästa. Då blir det väldigt svårt med en lag som på sikt riskerar att skapa ett A och B-lag av barn i Sverige, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda Barnen.
Barnläkarförening skickar in yttrande
Svenska Barnläkarföreningen är inte remissinstans men har på eget initiativ skickat in ett yttrande till justitiedepartementet.
– Den här lagen kommer göra det svårt för oss som jobbar med att stötta de här barnen eftersom vi arbetar mycket med att återskapa tillit och framtidshopp. Risken är att vi i vården blir ytterligare vuxna som bara luras eftersom det framtidshopp vi förespeglade faktiskt inte är sant, säger professor Henry Ascher.
Han menar att det är de mest utsatta barnen kommer att drabbas hårdast, till exempel barn med uppgivenhetssyndrom.
– Trygghet och framtidshopp är avgörande för läkningen och med det här förslaget där alla uppehållstillstånd ska vara tillfälliga ger man inte det, säger han.
”Sällsynt dåligt förslag”
Enligt Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är barnkonventionen inte det enda internationella åtagandet man bryter mot.
– Det här är ett sällsynt dåligt förslag som strider mot tanken, syftet och ändamålet med asylrätten. Man bryter även mot FN:s allmänna deklaration om mänskliga rättigheter, flyktingkonventionen, Europakonventionen och Europadomstolens praxis. Det är anmärkningsvärt att regeringen skriver att förslaget är i överenstämmelse med Sveriges åtaganden, säger hon.
Statsministern: Delar inte alls den uppfattningen
Men migrationsminister Morgan Johansson (S) håller inte med om att man bryter mot några konventioner. Ambitionen är att barnkonventionen ska bli svensk lag under nästa år.
– Inriktningen är att vi ska leva upp till alla internationella konventioner och de jurister på departementet som utformat det här förslaget har gjort bedömningen att vi gör det. Men vi ska självklart gå igenom alla remissvar och se om det finns någon bärighet i invändningarna, säger han.
Inte heller statsminister Stefan Löfven (S) tycker att man bryter mot barnkonventionen.
– Jag delar inte alls den uppfattningen. Det finns inget land i EU som tog så stort ansvar som just Sverige förra året. Sverige kan inte ta ett så oproportionerligt stort ansvar när det är ett ansvar för 28 medlemsländer. Vi fick fatta det här beslutet för att få en flyktingmottagning som var hållbar, säger han.