Kritikstormen kring Mehmet Kaplan: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsminister Mehmet Kaplan är i blåsväder sedan det blev känt att han förra sommaren firat ramadan tillsammans med Ilhan Senturk, en företrädare som uppges ha kopplingar till den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna.

44-åriga mijöpartisten, Mehmet Kaplan har fram till idag varit bostadsminister, stadsutvecklingsminister och it-minister. Innan han blev statsråd var han ledamot i Mijöpartiets partistyrelse mellan 2003-2011 och blev invald i Sveriges riksdag 2006. Under mandatperioden 2006-2010 satt han som ledamot i Justitieutskottet och som suppleant i EU-nämnden. Han var även gruppledare för partiets riksdagsgrupp.

Engagerad i muslimska organisationer

Mehmet Kaplan kom till Sverige som ettåring från Turkiet. Han är muslim och har vuxit upp i Skövde och i förorten Rinkeby utanför Stockholm. Förutom att vara politiskt aktiv inom Mijöpartiet har Mehmet Kaplan även varit med och byggt upp och engagerat sig i många muslimska organisationer i Sverige. Till exempel Sveriges muslimska råd, SMR och ordförande i Sveriges unga muslimer. Han har också varit med att grunda Svenska muslimer för fred och rättvisa.

MP-krisen

Efter den senaste veckans avslöjande om Mehmet Kaplan beslöt statsminister Stefan Löfven på en presskonferens att avsätta honom som minister.

Löfven: Man har ett ansvar

Det var i juli 2015 som Mehmet Kaplan åt middag tillsammans med ledare för den turkiska högerextrema och fascistiska organisationen Grå Vargarna. En organisation som har anklagats för terrorism och för att vara skyldiga till hundratals mord.

Det har också framkommit att Mehmet Kaplan vid ett flertal tillfällen umgåtts med den islamistiska organisationen Milli Görüs svenska falang. Han förklarade att det var ett sätt att röra sig i det civila samhället.

Statsministern Stefan Löven kommenterade händelsen på följande vis:

– Som minister har man ett ansvar för att agera på ett sådant sätt att det aldrig råder några tvivel om vilka organisationer eller värderingar man företräder. Därför är det djupt beklagligt att Mehmet Kaplan hamnade i det sällskapet och han har förstått att han måste vara mycket noggrannare.

Jämförde med Nazityskland

Häromdagen publicerade Svenska Dagbladet en film från 2009, I den medverkar Mehmet Kaplan på en träff med en somalisk förening. I inspelningen beskriver han att Israels behandling av palestinier påminner om Nazitysklands behandling av judar.

Mehmet Kaplan själv försvarade uttalandet i en skriftlig kommentar att ”liknelsen syftade till att visa att historien kan upprepa och att han och Miljöpartiet tar avstånd från alla former av rasism anitisemitism och extremism”. Utrikesminister Margot Wallström (S) liksom flera andra högt uppsatta politiker tog starkt avstånd från bostadsminister Mehmet Kaplans (MP) uttalande om Israel.

Under åren har det blåst upp flera stormar kring Mehmet Kaplan. Bland annat kritiserades han 2011 efter att han bjudit in antisemiten och terroristsympatisören Yvonne Ridley till riksdagen. Även då bad Kaplan om ursäkt för att han ”brustit” i sin bakgrundskontroll.

Trots den externa kritiken har Mehmet Kaplan ett starkt stöd och stort förtroende inom det egna partiet.

Fakta/Skandalen – punkt för punkt

  • Förra sommaren var bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) på en middag där också den svenske ordföranden för den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna deltog.
  • Vid middagen fanns förutom Grå vargarnas ordförande även företrädare för islamistiska organisationen Milli Görüs.
  • Mehmet Kaplan har kritiserats hårt för sitt agerande, bland annat av statsminister Stefan Löfven (S): ”Som minister har man själv ett ansvar för att agera på ett sådant sätt att det aldrig råder några tvivel om vilka organisationer eller värderingar man företräder. Därför är det djupt beklagligt att Mehmet Kaplan hamnade i det sällskapet och han har förstått att han måste vara mycket noggrannare”
  • 2009 jämförde dåvarande riksdagsledamoten Kaplan israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar under andra världskriget.
  • Uttalandet finns på en film från lokala tv-stationen Somali Star tv som sänts i Öppna kanalen.
  • Att göra ”jämförelser mellan nutida Israels politik och nazisternas” kan vara antisemitiskt, enligt Europeiska parlamentets arbetsgrupp mot antisemitism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet